Западна Европа не разбира защо новите членки на ЕС не искат бежанци

OFFNews 15 септември 2015 в 13:56 7502 29

Снимка sxc.hu

Миналата седмица в Лондон, Берлин, Мадрид и Париж десетки хиляди излязоха на шествия в подкрепа на бежанците, а по същото време във Варшава имаше протест на крайнодесни националисти, които крещяха "Мигрантите са бъдещи терористи". Има огромно разделение в мисленето в страните от бившия съветски блок, които влязоха в ЕС през 2004 и 2007 г., и западните страни, които основаха ЕС, коментира левият френски всекидневник Liberation.

Около 80% от словаците и 75% от поляците са против приемането на бежанци. Разривът между двете Европи днес е очевиден, въпреки че след 1989 г. страните от Централна и Източна Европа приемаха свободното движение в ЕС за най-голямо достижение след падането на Берлинската стена. И много хора именно от Централна и Източна Европа се възползваха от това достижение. Но дори и след сближаването на икономиките, дори и след успешната интеграция в европейските институции, манталитетът в страните от Източна Европа си остана предишният, отбелязва Liberation.

Тези страни разчитат на етнолингвистичната концепция за нацията. Освен това, техните общества станаха много еднородни след нацистките престъпления и изтреблението на евреите, след депортацията на малцинствата, особено немските, която извърши Сталин след Втората световна война. В страните от Централна и Източна Европа, които нямат колониално минало, мултикултурализмът в действията на Запада просто провокира шокова реакция, коментира пред изданието Жак Рюпник, специалист по Централна Европа от института CERI-Science-Po.

Тяхната концепция за Европа и за цивилизовано и културно пространство се основава на това, което им се струва съвършено очевидно - християнските корени на Европа, констатира Liberation.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!