Западна Европа не разбира защо новите членки на ЕС не искат бежанци

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2015 в 13:56 6979 29

Снимка sxc.hu

Миналата седмица в Лондон, Берлин, Мадрид и Париж десетки хиляди излязоха на шествия в подкрепа на бежанците, а по същото време във Варшава имаше протест на крайнодесни националисти, които крещяха "Мигрантите са бъдещи терористи". Има огромно разделение в мисленето в страните от бившия съветски блок, които влязоха в ЕС през 2004 и 2007 г., и западните страни, които основаха ЕС, коментира левият френски всекидневник Liberation.

Около 80% от словаците и 75% от поляците са против приемането на бежанци. Разривът между двете Европи днес е очевиден, въпреки че след 1989 г. страните от Централна и Източна Европа приемаха свободното движение в ЕС за най-голямо достижение след падането на Берлинската стена. И много хора именно от Централна и Източна Европа се възползваха от това достижение. Но дори и след сближаването на икономиките, дори и след успешната интеграция в европейските институции, манталитетът в страните от Източна Европа си остана предишният, отбелязва Liberation.

Тези страни разчитат на етнолингвистичната концепция за нацията. Освен това, техните общества станаха много еднородни след нацистките престъпления и изтреблението на евреите, след депортацията на малцинствата, особено немските, която извърши Сталин след Втората световна война. В страните от Централна и Източна Европа, които нямат колониално минало, мултикултурализмът в действията на Запада просто провокира шокова реакция, коментира пред изданието Жак Рюпник, специалист по Централна Европа от института CERI-Science-Po.

Тяхната концепция за Европа и за цивилизовано и културно пространство се основава на това, което им се струва съвършено очевидно - християнските корени на Европа, констатира Liberation.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 16:07

Скоро ще има много като Андеш Брейвик... и има защо!

16.09 2015 в 05:43

@pineapple: Респект, поредния добър коментар-това за циганите!
Истина е това което казва-аз като видя циганин да бачка,да си поддържа къщата и да се държи като човек, се радвам много.
Кофтито е че такива са някво безкрайно малцинство в малцинството...

16.09 2015 в 00:47

хахахахаха... балалайски, що бре пиле интрнационално, мюслитата в мацква са два пъти повече от руснаците...

а що руснаците вече се зоват РОСИЯНИ... резбата ли смениха...

а що мюфтията! на цялата РУСь каза: всички сме БЪЛГАРИ...

... кво стаа тука, балалайски...

хахахахахахахахаха

16.09 2015 в 00:41

https://www.youtube.com/watch?v=s5eyxz3ttjo

(черен влак се компоЗирва, меркел бе... ОФЦО!)

хахахахахахахахахахахаха

15.09 2015 в 20:57

До: Muncho, Коментар 18
Като наричаш „източноевпорейците“ ксенофоби и расисти, очевидно имаш предвид или себе си, или кръга, в който се движиш. Българинът нито е ксенофоб, нито е расист. Всеки българин се радва като види циганин да учи и работи, да се къпе и да си поддържа къщата чиста. Всеки българин уважава такива работливи и цивилизовани цигани и ги дава за пример.

В България се извършват ограничен брой престъпления срещу цигани и незначителна част от тях са мотивирани от расизъм. Масовата мотивация е да бият циганите, за да не крадат. Познавам един кмет, който лично раздава правосъдие, за да пази кокошките на своите избиратели. Като размаха пистолета на циганина, онзи поне през следващите няколко месеца спира да краде кокошки.
Мои съседи, циганско семейство, много добри хора, редовно ми се оплакват от СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДНИНИ, които ги крадат. Собствените им роднини ядат бой заради кражби!

Познавам и един циганин, който е бил в затвора за кражба. Но той също отдавна работи. Има собствен бизнес.

Познавам много цигани, и нито един не се оплаква от лошо отношение към него. Но, с уговорката, че моите познати цигани са предприемчиви и РАБОТЯТ. Те НЕ СА крадци и изнасилвачи на баби по селата.

15.09 2015 в 20:54

#Който, преди 100 год. е чертал граници в Близкия Изток, #ТОЙ да приютява бежанците! Без намек, става дума за пишман победителите в Първата Световна Война, самообявилите се за "велики сили" - Франция и великоБритания...

15.09 2015 в 19:21

Май баба Меркел почна да схваща що не щем манго у дома. Аз едно не мога да разбера - 7 години пищяха от мижави цифри българи които отиваха и хващаха най мръсната работа, сега с отворени обятия - хоппа 300 хиляди 800 хиляди мангусти. Аллло, вие с акъла ли сте? На какво ще заприличат подредените и чистички градове и градчета? Колко ученички трябва да изнасилят за да се осъзнаете?

15.09 2015 в 18:47

Уточнение-аз се чувствам европеец и желая да бъда такъв.Но .... Европа трябва да знае позицията на България и основно на народа и ! Няма друга страна член на ЕС. с толкова голям процент мюсюлмани.Няма друга страна била 500 години под мюсюлманско робство .Гърция и Сърбия са се освободили 50-80 години по-рано от нас и историческият им път е по-различен.Европа трябва да го проумее ,че българина няма да го приеме и въпреки ,че е кротък народ може да се отприщи друга енергия.Добре е политиците ни да разяснят това на ЕС.

15.09 2015 в 18:09

Това е една ГОЛЯМА ЛЪЖА!

МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА и ПОЛИТкурЕКТОРАСТИЯТА в Западна Европа СЕ ПРОВАЛИХА ОКОНЧАТЕЛНО. Бялото коренно християнско население започна да осъзнава, че не само ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е В ОПАСНОСТ, но и самото съществуване на ЕВРОПЕЙЦИТЕ като такива.

Фанатичният Ислям настъпва и се опитва да завладее Стария континент чрез това ПРЕСЕЛЕНИЕ НА МАНГУСТИТЕ. Във всички западноевропейски страни вече има ДЖИХАДИСТКИ ЯДРА и МЮСЮЛМАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ, които проповядват "SHARIA FOR EUROPE!".

Ако не искате искате вашите дъшери да ходят с покрити лица и шалвари, и вашите синове да бъдат НАСИЛА обрязвани, СЪБУДЕТЕ СЕ! Дано се появи някой НОВ АВСТРИЕЦ СМУСТАЦИ, и ни ОСВОБОДИ ОТ ТАЯ НАПАСТ!

15.09 2015 в 17:45

Много са толерантни заподноевропейците, особено когато искат да изтъкнат колко по-добре устроени са и как искат да ни намекнат, че ако имаме собствено мнение, винаги могат да ни спрат европрограмките. Изключително либерална политика :)
Може би в анализа не трябваше да включват теми като нацизма и Сталин, ами да се върнат по-назад в историята, когато страните от 'нашия блок' са страдали от арабските зверства.
Може би, ако авторът на тази посредствена статийка беше отворил гугъл да види как от ISIS ни включват по пропагадните си карти за нов халифат, пак щеше да му светне малко препилата със свободия кратунка.