Залужни пусна видео с унищожаването на руския кораб ''Саратов'' в Бердянск

OFFNews 24 март 2023 в 18:13 8351 1

Снимка Валери Залужни

До потапянето на "Москва" оставаха 21 дни.

Главнокомандващия на ВСУ ген. Валерий Залужни пусна в Телеграм видеозапис, показващ унищожаването от ВСУ на руския кораб „Саратов“ в пристанището на Бердянск точно преди година. Генералът направи публикацията едва след като днес руските военни власти официално потвърдиха загубата на кораба по време на войната в Украйна.

Без да са коментирали по-рано загубата на „Саратов“ руснаците откриха мемориална плоча на загиналите при украинската атака моряци. Плочата откри лично командирът на Кримската военноморска база на Черноморския флот на РФ Феликс Менков.

По този повод и Залужни припомни събитията от 2023: „Преди една година, на 24 март, въоръжените сили на Украйна нанесоха ракетен удар по база на противника в пристанището на временно окупирания Бердянск. Бяха повредени големите десантни кораби "Орск", "Цезар Кунников", "Новочеркаск", а Саратов беше унищожен. Митът за неуязвимостта на руския флот беше разрушен от точни удари на въоръжените сили на Украйна. Това още веднъж доказа неопровержимия факт: врагът няма да види мир на украинска земя, нито на сушата, нито на водата.

С годишна давност Феликс Менков потвърди загубата на личния състав. „Преди една година, по време на бойни действия, загубихме кораба на десантната група, БДК "Саратов". Загубихме личния състав на десантните кораби "Саратов", "Новочеркаск" и "Цезар Куников"“, каза командирът на руската база.

Според възстановените събития от 24 март м. г. ВСУ поразява големия десантен кораб „Саратов“ от състава на Черноморския флот на РФ. Огънят обхваща намиращите се наблизо кораби, гориво и боеприпаси. Командирите на два от пострадалите кораби са били дезертьори от Украинския военен флот, преминали през 2014 на страната на Русия.

Скоро след инцидента американската компания Maxar Technologies показа сателитни снимки на унищожения "Саратов". Корабът потъна, но беше вдигнат от руснаците, които го изпратиха за ремонт в Крим. „До потапянето на крайцера Москва оставаха 21 дни“, завършва клипчето на Залужни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

24.03 2023 в 19:58

Бълбук-бълбук! А рашнята и матрьошките ни обясняваха, че се било запалило кошче за боклук, а в него имало захвърлена Rexona, та гръмнала... :D Навремето е било същата работа с историята около "Неделин", ама тогава е нямало кой да снима освен казионните оператори на изстрелването. Сега е малко по-иначе, та си признаха не 50 години след сакатлъка, а само след една.