Загинал е висш политик в Северна Корея

OFFNews 30 декември 2015 в 09:44 5148 5

Корейци

Снимка АФП

Ким Ян Гон (вляво) редовно е участвал в разговори с южнокорейски представители.

Ким Ян Гон, висш партиен ръководител в Корейската народнодемократична република, е загинал в автомобилна катастрофа във вторник, предаде Синхуа, като се позовава на съобщение, разпространено тази сутрин от севернокорейската официална агенция.

Катастрофата е станала «в 6.15 ч сутринта във вторник»- Не се споменава обаче нито мястото й, нито каквато и да било друга подробност за нея.

73-годишният дипломат Ким е бил секретар на Централния комитета на управляващата Корейска работническа партия, а от февруари т.г. и член на нейното Политбюро. Отговарял е за отношенията с Южна Корея.

За държавните медии в Северна Корея, смъртта му е «огромна загуба». Те не пестят хвалебствия за неговите качества и заслуги, описват го като «лоялен революционен боец» на покойните лидери на страната Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир. Освен това той бил «най-близък другар по оръжие» на техния внук и син - сегашния лидер Ким Чен Ун, който ще ръководи утре държавното му погребение.

Синхуа припомня, че на 4 октомври Ким Ян Гон е водил делегация в Южна Корея по повод закриването на Азиатски игри. Освен това е участвал в напрегнатите двустранни преговори с Юга след един тежък граничен инцидент през август т.г.

От страна на Южна Корея министърът по въпросите на националното обединение Хон Йон Пхьо е изразил съболезнования за смъртта му, съобщи японската агенция Киодо.

Загиналият е принадлежал към умереното крило сред севернокорейските политици, пише РИА Новости. Агенцията отбелязва също, че в голямата комисия за погребението му изненадващо се е появило името на Цой Рен Хе, отдавна смятан за изпаднал в немилост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови