Задължителна 10-дневна карантина за пристигащи в Англия от рискова държава

Всички пристигнали в страната, независимо къде се самоизолират, трябва да правят тест на втория и осмия ден от 10-дневната карантина.

OFFNews 15 февруари 2021 в 12:09 2097 0

От днес всички британски и ирландски граждани, както и пребиваващите в Обединеното кралство, пристигащи в Англия от рискова държава, трябва задължително да бъдат карантинирани по хотели за 10 дни.

В „червения списък“ на рискови държави попадат Португалия, Бразилия и Южна Африка.

Новите мерки, с които се цели да се спре проникването на нови щамове на коронавируса на британска земя, се отнасят за хората, които са били в някоя от тези страни през последните 10 дни.

Всеки пристигащ трябва предварително да си запази хотел като заплати 1 750 паунда за 10 нощувки, транспорт до хотела и необходимите тестове по време на престоя. При семействата допълнително за всеки пълнолетен или дете над 12 години се заплащат по 650 паунда, а за деца под 12 години – 325 паунда.

Правителството обяви, че до момента има договорености с 16 хотела, осигуряващи близо 5 000 стаи за новата карантинна система. Има обаче осигурени още 58 000 стаи в случай на нужда.

Същата мярка влиза в сила от днес и в Шотландия, но там карантинирането по хотели е задължително за всички пристигащи, не само от тези в „червения списък“.

Пътуващите за Уелс и Северна Ирландия също са засегнати от разпоредбите за Англия, тъй като в момента няма преки полети за и от тези части на Обединеното кралство.

Тези, които не се карантинират, ги грози глоба от 5 000 до 10 000 паунда, а подалите невярна информация за пребиваването си преди пристигане могат два получат до 10 години затвор.

От днес влиза и нов режим на тестване. Всички пристигнали, независимо къде се самоизолират, трябва да правят тест на втория и осмия ден от 10-дневната карантина. При отказ глобата е 2 000 паунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови