Забравен в ареста американец получи обезщетение от 4,1 млн. долара

Вероника Шербанова 31 юли 2013 в 13:02 5518 10

Даниел Чонг, Снимка: NBC
Даниел Чонг, Снимка: NBC

Американски студент получи обезщетение от 4,1 млн. долара от правителството за това, че е бил забравен в затворническа килия за повече от четири дни, съобщи Би Би Си.

Студентът по икономика от Сан Диего Даниел Чонг беше арестуван през април 2012 г. заедно с още осем души по време на акция срещу дилъри на дрога на Службата за контрол на наркотиците в САЩ (ДЕА).

Чонг бил разпитан, след което от полицията му казали, че е свободен да си ходи, като дори му обещали да го закарат до дома му.

Докато оформяли документите за освобождаването му, властите го преместили във временна килия. Там студентът останал повече от четири дни, като през това време нямал храна и вода.

Чонг разказва, че му се е наложило да пие собствената си урина, за да оцелее. На третия ден започнал да халюцинира. Направил опит и да издълбае на ръката си съобщение до майка си. Младият мъж мушнал под вратата на килията връзките от обувките си, за да привлече вниманието на полицаите, крещял и блъскал, докато не бил открит от няколко души.

След като бил освободен, Даниел Чонг прекарал пет дни в болница, тъй като бил силно дехидратиран, имал симптоми на бъбречна недостатъчност и перфориран хранопровод. За прекараното в килията време Чонг отслабнал със седем килограма.

Американското министерство на правосъдието започна разследване по случая. В резултат на инцидента са въведени нови правила при арест, сред които всекидневна проверка на килиите, както и инсталиране на камери в тях.

След споразумение със Службата за контрол на наркотиците Даниел Чонг ще получи обезщетение от 4,1 млн. долара.

25-годишният Чонг е убеден, че е бил случайно забравен от служителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!