Заблуден куршум. Топ-журналистка на RT загина на полигон в анексирания Крим

Красимир Крумов 28 октомври 2022 в 21:28 12398 26

Светлана Бабаева

Снимка Facebook / Светлана Бабаева

Светлана Бабаева, 2019 година.

Ръководителката на Симферополския отдел на руската държавна телевизия RT (Russia Today) и един от най-известните журналисти-международници в Русия Светлана Бабаева е загинала на военен полигон в Крим, където се е занимавала с „военно-спортна стрелба“, съобщи РИА Новости.

Според официалната инфорамация Бабаева е загинала в резултат на нещастен случай на полигон. Нито агенцията, нито колегите й уточняват на какъв полигон е станал инцидентът. Руски източници посочват, че е била убита от заблуден куршум. Коментаторът от ТВ Център Борис Каймаков пише за рикошет.
"Света, неуморимата Света, е професионалист от най-висока проба, с ярка журналистическа биография. Сърдечен човек, който силно се страдаше за Русия. Хвърляше се напред в желанието си да подкрепи нашите герои. Заблуден куршум“, цитира пресслужбата на пропагандната телевизия думите на генералния директор на компанията RT Дмитрий Кисельов.

„Едва вчера си говорихме как ще се развиваме на новите територии. Ох, Света, Света, ама как така…“, изстена във фейсбук и главната редакторка на RT пропагандистката Маргарита Симонян.

Смъртта на Бабаева предизвика професионална дискусия в средите на руските журналисти за това могат ли и бива ли „бойците на перото“ да хващат истинско оръжие. Бабаева, чието заминаване за Крим след като е отразявала новинарските потоци от световните столици е като изпращане на да изпратиш маршал Георги Жуков в Одеса, тъй като има името на един от най-квалифицираните международници, пишат колегите й. Самата тя поддържала политическата позиция „Крим е наш“ и мечтаела, по думите на кримските окупационни власти, да стане истински военен кореспондент и да участва във военни операции. Задължително условие е било да борави с огнестрелно оръжие.

„Когато бях стрингер на германска телевизия в Чечения, също се учих да стрелям и дори исках да си купя там пистолет. Но ръководителят на групата, известният германски журналист Дирк Загер, мой стар приятел, едва не ме върна обратно в Москва, когато разбра за плановете ми. Журналистът няма право да използва оръжие, в противен случай той се превръща в, както е модерно да се казва сега, законна мишена. А ние всячески подчертавахме, че сме преса, това даваше някакви гаранции за безопасност. Светлана Бабаева не може да не е знаела тези основни правила. Знаела ги е, нарушила ги и е загинала нелепо. А беше талантлива журналистка,“ – коментира колегата и Борис Каймаков.

50-годишната Бабаева е завършила юридическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“, работила е в „Московские новости“, в „Известия“, била е ръководител на представителството на РИА Новости във Великобритания, шеф на кореспондентския пункт в САЩ. Работила е в т. н. президентски и правителствен пул, които отразяват дейността на Кремъл, била е главен редактор на „Газета.ру“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

26

Johnny B Goode

30.10 2022 в 18:17

Еврото, ако православието сте ти, Гундяев и Путин - МАЙНАТА МУ НА ПРАВОСЛАВИЕТО.

1642

24

NWO

30.10 2022 в 11:29

До 1215: Тоя на заден план видно вече е готов :)

2070

23

НЕМА ТАКЪФ

30.10 2022 в 09:48

АБЕ НЕКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЩО Е ТУЙ " некой СИ ОТ ПЕРНИ 6 " ? ЩЕ ДА Е НЕЩО ОТ ПЕРНИК , ЛЮБИМЕЦА НА СОФИЯНЦИ !

2070

22

НЕМА ТАКЪФ

30.10 2022 в 09:45

путъо Е ТРЕБВАЛО ДА Е НА НЕЙНО МЯСТО !

5054

20

blues

29.10 2022 в 17:10

джендо,

на теб по ще ти тичка име тип "бройлер от комсомола", защото така ще се разбира фен на някакъв комунистически парцал, който всекидневно информира за русия какво що, така че към 2022 под 1% от хората да знаят какво става в обществата на европа, на балканите или дори в самата България какво става. Вместо това "бройлер от комсомола" знае за рикушет в главата на някаква путинистка, какво казала протестно певицата на някаква руска група, какво казал еди кой си русняк и така до безкрай.

Но "бройлер от комсомола" не е само тъп, така че да не се улови, че го пързалят. Той е и ехиден, употребява глаголи тип "тичка" въобще победното чувство на жителят на някаква соц панелка е на макс. Не се лекува това.

2073

19

Johnny B Goode

29.10 2022 в 16:56

Еврото, християнски ценности и л@йно като теб подкрепящо касапина Путлер е оксиморон.

625

18

1215

29.10 2022 в 12:42

С много условност може да се нарече жена организмът от снимките.Повече мяза на дрогирана алкохоличка забъркана в пиянска оргия на стрелбище/евентуално/.И изобщо блажени са верующите на руските мърлячи.

1642

17

NWO

29.10 2022 в 11:41

Пешо, май не й е била първата линия за вечерта