За първи път: Жена начело на британската агенция за електронно разузнаване

OFFNews 11 април 2023 в 18:40 1570 0

Кийст-Бътлър

Снимка UK GOV

Ан Кийст-Бътлър

Ан Кийст-Бътлър е назначена за директор на британската агенция за електронно разузнаване - Правителствения център за комуникации (GCHQ). Тя е първата жена начело на разузнавателната агенция в нейната история, предишните 16 шефове са били мъже, съобщи Би Би Си.

В момента Кист-Бътлър е зам.-шеф на MI5. Тя ще започне да изпълнява задълженията си на новата длъжност през май.

Сегашният директор на GCHQ сър Джереми Флеминг заемаше поста в продължение на 6 г. и през януари обяви намерението си да се оттегли.

Външният министър Джеймс Клевърли, на когото се отчитат разузнавателните служби, определи Ан Кийст-Бътлър като "идеалния кандидат за ръководител на GCHQ". Той заяви, че тя има "впечатляващ опит в сърцето на мрежата за национална сигурност на Обединеното кралство, където е помогнала да се противодейства на заплахите от терористи, киберпрестъпници и злонамерени чуждестранни сили".

Кийст-Бътлър е работила в GCHQ и в миналото, като там е отговаряла за борбата с тероризма и организираната престъпност. Тя каза, че мисията на службата "остава толкова вдъхновяваща днес, колкото и при основаването ѝ преди повече от 100 г.".

"Само през последната година GCHQ е извлякла жизненоважни сведения, използвани при формирането на отговора на Запада на незаконното руско нахлуване в Украйна, помогнала е за разбиването на терористични заговори и е работила неуморно в борбата с продължаващата заплаха от ransomware (софтуер, използван при искане на откуп), чиито последици струват скъпо на Обединеното кралство", каза тя.

Кийст-Бътлър благодари на предшественика си за неговата "визия и отдаденост". От своя страна сър Джереми посочи: "Работя с Ан от десетилетия и знам, че тя е правилният избор, с богат опит в разузнаването и сигурността в съвременния технологичен свят."

Процесът на подбор на шеф на GCHQ беше ръководен от Саймън Кийс, секретар на кабинета, най-високопоставеният неполитически държавен служител в държавната администрация. Назначението беше съгласувано и с министър-председателя.

Ан Кийст-Бътлър е родена в Кеймбридж, но учи математика в университета в Оксфорд. Омъжена е, с три деца и според GCHQ предпочита да прекарва свободното си време със семейството си, както и да разхожда кучетата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!