За първи път в историята си Македония ще има албанец за премиер

OFFNews 28 януари 2024 в 08:03 4791 5

Талат Джафери

Снимка sobranie.mk

Талат Джафери

На извънредно заседание днес парламентът на Северна Македония ще гласува техническото правителство, което трябва да организира изборите в страната през пролетта, съобщава БТА.

Преходното правителство е резултат от договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в Северна Македония през 2015 г. и в неговия състав, на предварително посочени позиции, влизат представители и на опозицията.

Номинираният за технически премиер е досегашният председател на парламента Талат Джафери. Той вече внесе предложението си за състава на правителството.

В кабинета на Джафери има две нови имена на министри, тези от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, няколко допълнителни заместник министри, както и ротация на поста първи вицепремиер. Тази функция до този момент изпълнява Артан Груби от ДСИ, който ще запази позицията си на министър на политическата система и връзките между общностите, а в правителството на Джафери първи вицепремиер ще бъде Боян Маричич.

Целта на тази промяна е запазване на баланса на позициите на албанските представители в правителството, след като за първи път премиер на страната става албанец.

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в правителството влизат Панче Тошковски, който ще оглави МВР на мястото на Оливер Спасовски и Гьоко Велковски, който ще ръководи Министерството на труда и социалната политика, вместо Йована Тренчевска, която остава във ведомството, но като допълнителен зам.-министър. Останалите министри от предишния кабинет на Димитър Ковачевски запазват позициите си, както и двамата вицепремиери – Фатмир Битичи и Славица Гърковска.

Основна задача на техническото правителство е организирането на свободни, честни и демократични президентски и парламентарни избори.

Първият тур на президентските избори в страната ще е на 24 април, а вторият тур, както и редовните парламентарни избори, ще са на 8 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

5

Того

28.01 2024 в 14:25

Братята македонци, ако продължават да слушат Вучич и Руzия, ще имат не само албанец за премиер, но ще си вадят и албански паспорти за да ходят в Европа.

705

4

Kalki

28.01 2024 в 12:49

А у нас за премиерския стол се готви ДПС - Пеевски.

1005

3

ПР

28.01 2024 в 10:09

Никой не знае всъщност какви са или за какви се мислят,че са.Древни македонци/ама те били гърци/.Не били бугари,не,никога!/ ама брат на Аспарух завел българи там,но явно са забравили/.Онзи московски човек,Вучич,в Скопие,отново им припомнил,че по-близки,по-мили и всеобичащи от сърбите,те нямат!И чуствата,били напълно взаимни!При което,Чичко Лавров и мамаша Захарова се просълзяват от умиление!Е,какви ли са-вече не знам,важното е да се мразят,псуват и гаврят с бугарите.

1040

2

Nasimo

28.01 2024 в 09:46

Живи и здрави да сте макета...станахте албанци! :) :)

2550

1

alfakentavur

28.01 2024 в 09:01

Честито! Още навремето, когато имаха мини гражданска война, стигнах до заключенито, че докато правят всичко възможно да обясняват, че не са българи, ще бъдат погълнати от албанците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!