'Всичко е един голям океан': 1/3 от Пакистан е под вода

OFFNews 30 август 2022 в 09:23 7115 3

Общ изглед на наводнен район след смъртоносната климатична катастрофа в град Даду, Пакистан, 29 август 2022 г.

Снимка Getty Images

Общ изглед на наводнен район след смъртоносната климатична катастрофа в град Даду, Пакистан, 29 август 2022 г.

Една трета от Пакистан е под вода - съобщи министърът на климата в страната. Опустошителните внезапни наводнения заличиха пътища, домове и посеви, взеха над 1000 жертви и засегнаха 33 милиона пакистанци - един на всеки седми жител на страната. Цари хаос.

"Всичко е един голям океан, няма суша, която да изпомпва водата" - каза Шери Рехман, наричайки това "криза с невъобразими размери".

Нуждаем се от провизии и лекарства. Останахме без нищо: пакистански жертви на пороя хвърлят бележки с молби за помощ

По официални данни жертвите от началото на сезона на мусоните през юни досега са най-малко 1136 души. От тях само 75 души са загинали само през последните 24 часа.

Летните дъждове са най-силните от десетилетие насам и за тях правителството обвинява изменението на климата. "Буквално една трета от Пакистан е под вода в момента, което надхвърля всички граници, всички норми, които сме виждали в миналото - казва Рехман пред АФП. - Никога не сме виждали подобно нещо."

Големите води в северната част на долината Сват в страната са отнесли мостове и пътища, отрязвайки цели села.

Километри наред се виждат само върховете на дърветата: мащабите на бедствието в Пакистан

На хиляди хора, живеещи в планинския район, е наредено да се евакуират, но дори с помощта на хеликоптери властите все още се борят да достигнат до затрупаните.

"Село след село е заличено. Милиони къщи са разрушени", заяви министър-председателят Шехбаз Шариф в неделя, след като прелетя над района с хеликоптер.

Тези, които са успели да избягат, са били натъпкани в един от многото импровизирани лагери в цялата страна.

"Животът тук е мизерен. Самоуважението ни е поставено на карта", казва пред АФП пострадалият от наводненията Фазал Малик от училище, в което са настанени около 2500 евакуирани в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва.

33 милиона души засегнати от исторически наводнения в Пакистан

Провинции като Синд и Белуджистан са най-силно засегнати, но планинските райони в Хайбер Пахтунхва също са сериозно засегнати.

Тазгодишният рекорден мусон е сравним с опустошителните наводнения от 2010 г. - най-смъртоносните в историята на Пакистан - при които загинаха повече от 2000 души.

Нараства и загрижеността за предстоящите разходи за възстановяване след това бедствие, а правителството на Пакистан призова за финансова помощ от агенции, приятелски държави и международни донори. Предварителната оценка сочи, че са необходими 10 милиарда долара - по думите на министъра на планирането Ахсан Икбал пред Ройтерс.

Почти половината от реколтата от памук в страната е унищожена, а зеленчуковите, овощните и оризовите полета са претърпели значителни щети, добави той.

В събота правителството на Обединеното кралство обяви, че е отпуснало до 1,5 млн. паунда (1,8 млн. долара) помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

3

fik1

30.08 2022 в 12:14

аз съм за неутралитет, иначе съм за океана

1331

2

ваксиниран

30.08 2022 в 11:07

Тъжно, но ще става все по-зле навсякъде по света.
 
X

Да помогнем на украинските деца!