33 милиона души засегнати от исторически наводнения в Пакистан

OFFNews 26 август 2022 в 16:20 2215 1

Мъж носи детско креватче, след като го е спасил от дома си, пострадал от наводненията в Джафарабад, област в югозападната пакистанска провинция Белуджистан, четвъртък, 25 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Мъж носи детско креватче, след като го е спасил от дома си, пострадал от наводненията в Джафарабад, област в югозападната пакистанска провинция Белуджистан, четвъртък, 25 август 2022 г.

Повече от 33 милиона души са засегнати от историческите дъждове и наводнения, които обхванаха Пакистан, съобщи министърът на климата на страната пред Ройтерс.

От юни насам над 900 души са загинали при мусонните дъждове и наводненията, които продължават да чупят климатични рекорди.

Пакистанският министър по въпросите на климата заяви, че правителството се бори с "предизвикано от климата хуманитарно бедствие с епични размери".

Страната, която не разполага с достатъчно средства, призова за допълнителна международна помощ.

Министърът по въпросите на климата Шери Рехман заяви, че страната преживява осмия си мусонен цикъл, "докато обикновено в страната има само три до четири цикъла на дъжд".

"Процентите на суперпотоците са шокиращи", каза тя.

От началото на летния сезон множество мусонни цикли връхлетяха Пакистан, причинявайки огромни наводнения, които разрушиха над 400 000 къщи в цялата страна.

Най-малко 184 000 души са били разселени и са били принудени да се евакуират в лагери за помощ през това време, съобщи в четвъртък в своя актуализирана информация Агенцията на ООН за помощ при бедствия OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs). Тя отбеляза по-ниска цифра - от три милиона души - които са били засегнати от природното бедствие досега. По-рано обаче министърът на планирането и развитието на Пакистан Ахсан Икбал заяви, че са засегнати около 30 милиона души, или около 15% от населението.

Южен Пакистан е най-силно засегнат от дъждовете, особено провинция Синд, която е получила почти осем пъти повече валежи от средното за август.

В четвъртък г-жа Рехман заяви, че местните власти там са поискали един милион палатки, за да настанят разселените хора.

Жена, живееща в Хайдерабад, вторият по големина град в Синд, разказа пред Ройтерс: "Живеем в рикша с децата си, защото покривът на калната ни къща тече. Къде можем да отидем? Улуците преливат, а дворът ни е пълен с отпадни води. Къщите и алеите ни са се превърнали в плаващи кофи за боклук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

26.08 2022 в 20:38

Това на снимката на детско креватче ли ви прилича?Това е нормален креват и улиците са пълни с такива.Лягаш,пушиш опиум,когато мине дозата си отиваш.Обикновенно са дървени.Този е тунингован.Собственик на такава екстра е направо богаташ.