Нуждаем се от провизии и лекарства. Останахме без нищо: пакистански жертви на пороя хвърлят бележки с молби за помощ

OFFNews 29 август 2022 в 09:43 2539 1

Момче носи хранителна дажба, докато се провира през наводнен район в покрайнините на Пешавар, Пакистан, неделя, 28 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Момче носи хранителна дажба, докато се провира през наводнен район в покрайнините на Пешавар, Пакистан, неделя, 28 август 2022 г.

„Нуждаем се от провизии, от лекарства и моля, възстановете моста, сега сме останали без нищо". Това е съдържанието на ръчно написана бележка, която пакистански селяни хвърлят на екип журналисти от Би Би Си при посещението им в потопената под внезапно наводнение държава.

То стана в петък следобед и разруши най-малко 10 моста и десетки сгради. Сега стотици хора са блокирани от другата страна на реката в долината Манур в пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва.

Километри наред се виждат само върховете на дърветата: мащабите на бедствието в Пакистан

Долината Маноор се намира горе в планината Каган - известна туристическа дестинация в Пакистан. Долината е засегната от проливно наводнение, при което са загинали най-малко 15 души, включително жени и деца.

В страната жертвите са близо 1000. Милиони са били разселени. Длъжностни лица твърдят, че най-малко 700 000 къщи са разрушени. Милиони хора чакат за храна, питейна вода и подслон, а спасителните екипи се борят да достигнат до тези откъснати общности. Провинции като Синд и Белуджистан са най-силно засегнати, също планинските райони в Хайбер Пахтунха. Пакистанските войски също са призовани да помагат на агенциите за помощ да достигнат до засегнатите от наводненията райони, тъй като пътните връзки са повредени и единственият начин да се достигне до повечето общности е с хеликоптери. Правителството на Пакистан се обръща и към приятелски страни, донори и международни финансови институции с молба да им помогнат да се справят с бедствието.

Внезапните наводнения са отнесли единствения бетонен мост, свързващ живописната долина с главния град. Оттогава всички села от другата страна на реката са откъснати от света и жителите им чакат помощ.

Екипът на Би Би Си достига до долината след опасно едночасово пътуване - пътят е повреден на много места заради наводненията и свлачищата.

В Манур два моста са напълно срутени и е издигнат временен дървен мост. Тук екипът разговаря с жена, която седи с вещите си. Вижда дома си, но не може да стигне до него.

33 милиона души засегнати от исторически наводнения в Пакистан

„Домът ми и децата ми са на другия бряг на реката. Чакам тук вече два дни с мисълта, че правителството може да дойде и да поправи моста. Но властите ни казват, че трябва да започнем да обикаляме от другата страна на планината, за да стигнем до домовете си. Но това е преход от осем до десет часа. Аз съм възрастна жена. Как мога да извървя толкова път?"

Тя изчаква още няколко минути и си тръгва, когато дъждът отново започва да вали и водата, течаща под временния дървен мост, започва да се надига.

Мъже, жени и деца седят пред калните си къщи от другата страна на реката. Те махат на журналистите, мислейки ги за държавни служители. Някои от тях им хвърлят лист хартия през реката, като го опаковат в найлонова торба, пълна с камъни. Това е единственият начин, по който могат да общуват с другата част на селото. Мобилните мрежи не работят.

Ръчно написаното писмо съдържа информация за загубите, с които се справят, и също така молба за доставки и лекарства за закъсалите жители на селото.

"Много хора са болни и не могат да напуснат селото пеша. Любезно помолете да се построи мостът, той е основната връзка с града", се казва в писмото.

"Нуждаем се от доставки. Имаме нужда от път", казва 60-годишният Абдул Рашид. В наводнението той е загубил каруцата си - единственото му средство да изкарва пари, за да изхранва семейството си.

„Има много други хора, които са загубили собствеността си и средствата си за препитание. Те се нуждаят от помощ. Имат нужда от храна. Тук имаше малък пазар, който беше отнесен. В магазините имаше всички хранителни продукти и стоки“, казва той.

Домът му е от другата страна. Ще трябва да върви осем часа, за да стигне до него.

Разрушени са много магазини и хотели. Сохейл и брат му са загубили работилницата си за ремонт на мобилни телефони заради наводнението.

Той разказва пред Би Би Си, че трябва да изхранва три семейства и сега не е сигурен за бъдещето си. "Не знам какво да правя. Никой не е дошъл, за да ни помогне, както заслужаваме. Всеки собственик на магазин тук е притеснен. Всички те са бедни хора, които трябва да изхранват големи семейства", казва той.

"Тези власти и политици идват тук за фотосесии и забавления. Идват, снимат се и си тръгват. Никой не ни помага."

Противно на твърдението зам.-комисарят на района казва пред Би Би Си, че в района незабавно е проведена цялостна операция за спасяване и оказване на помощ и всички хотели са евакуирани. Той допълва, че вече е направена оценка на материалните щети.

"Завършихме оценката и жертвите на наводнението ще бъдат обезщетени скоро", заявява той. "Вече е започнала работата по възстановяването на моста, но това ще отнеме известно време."

Докато правителството обвинява климатичните промени за наводненията, общностите критикуват правителството и местните власти, че са позволили на строителите да строят хотели на брега на реката.

"Тези хотели и пазари блокираха естествените водни пътища и затова сме свидетели на много по-големи загуби заради наводненията, които можеха да бъдат избегнати лесно", казва друг жител на главния пазар в Каган.

Много хотели са построени на брега на река Кунхар в Каган и съседните долини. Наводненията са разрушили някои от тях, както и полицейски участък и религиозно училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови