Километри наред се виждат само върховете на дърветата: мащабите на бедствието в Пакистан

Хора отчаяно търсят храна, много деца са се разболели от болести, предавани чрез замърсена вода. Жертвите са близо 1000

OFFNews 27 август 2022 в 20:20 15492 2

Разселени хора носят вещи, които са спасили от домовете си при наводненията, докато се промъкват през наводнен район в Джафарабад, район на югозападната пакистанска провинция Белуджистан, събота, 27 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Разселени хора носят вещи, които са спасили от домовете си при наводненията, докато се промъкват през наводнен район в Джафарабад, район на югозападната пакистанска провинция Белуджистан, събота, 27 август 2022 г.

Мащабите на бедствието надхвърлят очакваното - констатира министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф след посещение в потопените от невиждани порои райони в страната. Шахбаз Шариф говори от провинция Синд, в която през август са паднали почти осем пъти повече валежи от средното за страната.

От юни насам наводненията са отнели живота на близо 1 000 души в Пакистан, хиляди са били разселени, а 33 милиона са пострадали. Пълният мащаб на опустошенията в провинцията все още не е напълно изяснен, но хората го описват като най-тежкото бедствие, което са преживявали.

Наводненията не са рядкост в Пакистан, но хората тук казват пред екип на Би Би Си, че тези дъждове са били различни - повече от всичко, което някога са виждали. Един от местните служители ги нарича "наводнения с библейски размери".

Близо до град Ларкана хиляди къщи от кал са под вода. В продължение на километри се виждат само върховете на дърветата. Там, където нивото на водата е малко по-ниско, изпод водата се подават сламени покриви.

В едно от селата хората отчаяно търсят храна. В друго много деца са се разболели от болести, предавани чрез замърсена вода.

Камион спира и десетки хора се затичват към него. Деца, които носят други деца, си проправят път към дългата опашка. 12-годишно момиче казва, че тя и малката ѝ сестричка не са яли от един ден. "Тук не е дошла никаква храна, но сестра ми е болна, повръща", каза момичето. "Надявам се, че ще могат да помогнат."

Отчаянието е видимо. Хората тичат към прозорците на колите, за да помолят за помощ - за каквото и да било.

На една от главните улици извън град Сукур са се настанили стотици хора. Много от тях са дошли пеша от отдалечени села и са им казали, че в градските райони по-лесно се получава помощ. Но тук няма голяма разлика.

В петък премиерът Шариф заяви, че 33 милиона души са били засегнати от наводненията - около 15% от населението на страната. Загубите, причинени от наводненията този сезон, са сравними с тези по време на наводненията през 2010-2011 г., за които се твърди, че са най-тежките в историята. Страната призова за повече международна помощ.

В Синд местните власти признават, че не са в състояние да се справят. Правителството на провинцията заявява, че това е "катастрофа, причинена от изменението на климата" и че пакистанският народ, особено в по-бедните общности, е най-силно засегнатият.

Решенията няма да са бързи - хектари земя са залети с вода и водата не се оттегля достатъчно бързо, за да може тук да се извърши каквото и да било възстановяване.

На хората не им остава нищо друго, освен да чакат - да изчакат дъждовете да спрат, да изчакат водата да спадне, да изчакат да бъдат отпуснати повече средства за този вид общности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

28.08 2022 в 00:12

Западът отново ще спасява!

Не сме виждали и няма да видим рашистанска помощ, както винаги.
Тая кауза не е по вкуса на руските зомбита.
 
X

Да помогнем на украинските деца!