Военен съд изпрати бивш шеф от ВВС на Русия на пет години строг затвор за корупция

OFFNews 20 юни 2022 в 15:04 4459 0

Съдът отне и офицерските пагони на ген. Андрей Кобан

Снимка ТАСС

Съдът отне и офицерските пагони на ген. Андрей Кобан

Военният съд на Московския гарнизон осъди бившия началник на радиотехническите войски на ВВС на Русия генерал-майор Андрей Кобан на пет години лишаване от свобода в затвор със строг режим, съобщи руската агенция Интерфакс. Генералът е задържан веднага в съдебната зала.

Андрей Кобан е признат за виновен за получаване на подкуп в особено големи размери (чл. 290, част 6 от Наказателния кодекс). Съдът конфискува имуществото на военните в размер на подкуп - 11,9 милиона рубли, ок. 390 хиляди лева. Кобан беше разжалван и лишен от званието генерал-майор от запаса и му беше забранено да работи на държавна служба за три години. Случаят е разгледан по специалното съкратено производство, тъй като военният се е признал за виновен и е оказал съдействие н разследването.

Според разследващите Кобан е получил 5 милиона рубли в брой, а останалите е получавал под формата на имоти и почивки в Крим заедно със семейството си. По-рано беше съобщено, че генералът е получил подкуп от 5 милиона рубли от ръководството на Нижегородския изследователски институт по радиотехника, който разработва радиолокационни станции и комплекси и е част от руския отбранителен концерн „Алмаз-Антей“, занимаващ се със създаването на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Срещу това, както написа „Комерсант“, Кобан е обещавал да съдейства за отлагането на изпълнението на договора за проекта Flicker, който е свързан с разработването на оборудване за проследяване на аеродинамични и балистични обекти. От 2018 до 2021 г. той получава част от подкупа в брой, а другата част с интериорни врати за селска къща и „незаконни услуги“.

Генералът беше арестуван в средата на януари. Първоначално Кобан не се призна за виновен, но в крайна се пречупи и прие вината си, което позволи делото да бъде разгледано по специалния ред. При постановяването на присъдата съдът взе предвид факта, че Кобан има непълнолетни деца, както и участието му във военните действия в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!