Вместо празник за Тръмп - парализа за правителството на САЩ

OFFNews 20 януари 2018 в 09:26 4985 0

Частичната парализа на правителството на САЩ заради бюджетната криза промени плановете на президента Доналд Тръмп за отбелязване на една година от встъпването му в длъжност.

Той се надяваше да прекара този уикенд, празнувайки с приятели в имението си във Флорида, а вместо това се сблъска с проблема с временната парализа на федералното правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп промени плановете си и вчера не замина за резиденцията си "Мар а лаго", където се очакваше да има официална вечеря.

Президентът е прекарал по-голямата част на деня в Овалния кабинет, опитвайки се да постигне споразумение с водача на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър за удължаване на финансирането на правителството.

Когато стана ясно, че шансовете не са големи, Тръмп се е оттеглил в апартаментите си в Белия дом, откъдето по телевизията е наблюдавал драматичните дискусии и гласуването в Сената.

Късно снощи при гласуването в Сената за удължаване с един месец на финансирането на правителството републиканците не успяха да съберат необходимите за това 60 гласа. Демократите отказаха да подкрепят мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика.

В центъра на спора е съдбата на т.нар. Мечтатели, незаконни мигранти, влезли в САЩ още като деца.

Белият дом обвини за провала на преговорите демократите, нарече ги "неудачници - обструкционисти" и заяви, че няма да преговаря по имиграционните въпроси, докато не бъдат приети законодателни решения за бюджета и правителството не поднови работа.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл каза, че ще се опита да намери изход от ситуацията, като предложи да се гласува удължаване на финансирането на държавните институции не до 16 февруари, както бе обсъждано досега, а до 8 февруари.

Не е ясно кога може да се очаква законодателите да гласуват по такъв вариант и дали скъсяването на срока ще събере достатъчна подкрепа, отбелязва Асошиейтед прес.

Частичната парализа на федералното правителство на САЩ означава, че стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, са принудени да излязат в неплатен отпуск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови