Хюман райтс уоч: Победата на Макрон е най-добрата новина за 2017 г., тази на Тръмп - най-лошата

OFFNews 18 януари 2018 в 15:40 3387 0

Снимка AFP

Победата на Доналд Тръмп за президент на САЩ е основната лоша новина за изминалата година, а избирането за президент на Франция на Еманюел Макрон, който победи крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, се приема като "най-яркия пример за успеха на съпротивата срещу ксенофобския популизъм".

Това сочи годишният доклад на Хюман райтс уоч, цитиран от Франс прес и БТА.

Според доклада събитията от миналата година показват, че лидерите на някои страни могат успешно да защитават политическите права.

Като друг положителен знак докладът сочи проявите на съпротива срещу антиимигрантските и "расово разделящи" позиции на Доналд Тръмп от съдии, политици, граждански организации и от обществеността като цяло. 

Изследването разглежда над 90 страни, като България не е сред тях. Страната ни е спомената само два пъти в доклада. Тя е посочена сред група държави, приели нови антитерористични закони или затегнали съществуващи.

Според правозащитната организация тези нормативни актове будят безпокойство, тъй като са увеличили правомощията на полицията и разузнавателните служби без правни гаранции срещу злоупотреби.

България е спомената и във връзка с насилствени връщания на мигранти на българско-турската и на македонско-гръцката граница.

В Централна Европа авторитарните популистки правителства също се сблъскаха със съпротива както от обществата си, така и от ЕС, отбелязва Хюман райтс уоч, говорейки за Унгария и Полша.

"Там, където вътрешната съпротива бе потъпкана, а международната общност не реагираше, процъфтяваха популистите и други сили, които се стремят да ограничат човешките права", заяви изпълнителният директор на организацията Кенет Рот.

Смазванията на протести от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси бяха подпомогнати от стремежа на ЕС към стабилност и спиране на миграцията, смята Рот.

"Загрижената за Брекзит Великобритания и борещите се с влиянието на ксенофобски популисти европейски страни", както и САЩ под управлението на Тръмп се отдръпнаха от защитата на човешките права. Колебанието им създаде вакуум, в който се появиха масови издевателства в страни като Йемен, Сирия, Мианма и Южен Судан, предупреждава Хюман райтс уоч.

"В Китай президентът Си Цзинпин масово заглуши независимите гласове, а другите страни се побояха да не изпуснат изгодни договори ако го критикуват", се добавя в доклада.

Организацията обаче хвали Холандия за опитите й в Съвета за сигурност на ООН да се потърси отговорност от Саудитска Арабия за нарушенията на човешки права във военната й кампания срещу бунтовниците хуси в Йемен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови