Правителството на САЩ спира работа, ако днес не се приеме бюджетът

Мартин Георгиев 19 януари 2018 в 15:35 4265 0

Американската администрация може да излезе в принудителен отпуск, ако Сенатът на САЩ не приеме днес временен бюджет.

Правителството на САЩ спира, а на работа остават само крайно нужните държавни служители в законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Това ще се случи, ако американският сенат не успее да приеме държавния бюджет при гласуване до края на този ден. Тръмп има нужда от минимум 60 гласа от 100. Републиканците имат мнозинство и в двете камери на Конгреса - Сенатът и Камарата на представителите. Изходът от гласуването на бюджета обаче е далеч от предизвестен.

Очакванията са демократите, които имат 47 места в сената, да не подкрепят мярката. Те са недоволни от решението на Тръмп да отмени програмата, която дава защита от депортация на млади имигранти, израснали в Америка, но влезли като малки деца нелегално. Тя би обхванала близо 700 хил. имигранти, без документи за пребиваване. Поради тази причина държавният бюджет не бе приет още миналата година, а влезе в сила временен такъв, който изтича днес.

Преди седмица Доналд Тръмп обяви, че програмата за защита от депортация ще бъде възстановена и нарече това "двупартиен законопроект на любовта", стига обаче в държавния бюджет да се предвиди нужното финансиране за стената с Мексико. По време на разговори за имиграционното споразумението, той неколкократно попита законодателите: "Защо позволяваме на всички тези хора от скапани (Тръмп казва букв. "shithole countries" - бел. ред.) държави да идват тук?. Това му изказване предизвика нов бурен скандал, което със сигурност ще се отрази на днешния вот.

Доналд Тръмп може да очаква и друг фронт в Сената. От радикалното крило в Републиканската партия Freedom caucus настояват за премахване на здравната реформа, по-известна като Obamacare, подписана от президента Обама през 2010 г. Такова бе обещанието и на Тръмп по време на предизборната му кампания. Той все още не е успял да го изпълни, тъй като предложеният от Белия дом законопроект беше отхвърлен в Сената.

Републиканците при гласуването ще разполагат и с един сенатор по-малко, тъй като Джон Маккейн е извън столицата по здравословни причини.

Ако днес не бъде приет държавен бюджет, хазната неминуемо ще пострада, но изключването на правителството няма да бъде прецедент. До такава ситуация в историята на САЩ се е стигало 12 пъти от 1982 г. Администрацията на Барак Обама спря през 2013 г., като причината отново беше Obamacare, от което американската икономика загуби 24 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови