Властта в Македония е подслушвала над 20 000 граждани (аудио)

Георги Савчев 09 февруари 2015 в 19:12 3733 2

Зоран Заев твърди, че от днес ще узнаем "Истината за Македония"

Зоран Заев, лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония - най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка, обяви на извънредна пресконференция, че най-малко 20 000 граждани в страната са подслушвани през последните няколко години.

Заев твърди, че разполага с огромна документация и аудиозаписи, които доказват, че по нареждане на премиера Никола Груевски разузнавателните служби в Македония масово са подслушвали политици, бизнесмени, журналисти, опозиционери, учени, интелектуалци, духовни лидери.

Следени са телефонните разговори на бившия премиер Любчо Георгиевски, Али Ахмети - лидера на най-влиятелната албанска партия, която е част от правителството, дори и на сегашния вицепремиер Зоран Ставрески и на министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска, твърдят от СДСМ.

Самият Заев обяви, че е подслушван повече от 4 години.

Зад тази незаконна операция стоят премиерът Никола Груевски и още няколко негови приближени. А по време на предизборната кампания са следени главните кандидати и лидерите на опозицията. Всеки ден са получавали справки за своите политически противници - всеки разговор, всички планове, цялата комуникация, каза лидерът на СДСМ.

Днешната пресконференция на Социалдемократическия съюз на Македония е кулминацията на една от най-мащабните политически кризи в 23-годишната история на западната ни съседка.

От месеци Зоран Заев, който е и кмет на Струмица, се хвалеше по градове и села, че има информационна "бомба", която ще взриви авторитарния режим на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Критиците на Заев го обвиниха в политическа инфантилност, тъй като не разкриваше никакви детайли за "бомбата", а с гръмките фрази единствено привличаше вниманието към себе си.

Правителството реагира панически на дълго рекламираната "бомба" чак през последните седмици - проведе полицейска операция, която трябвало да неутрализира "опит за държавен преврат" (така твърди македонското вътрешно министерство) и арестува няколко души, но сред тях не беше Заев.

Същевременно проправителствените медии започнаха да лансират версията, че гръцкото разузнаване е предоставило компрометиращите записи на лидера на СДСМ, въпреки че към момента няма нито едно доказателство за подобна версия.

Заев твърди, че е получил записите от "загрижени за държавата" служители в македонското разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!