Властите във Венецуела забраниха на Гуайдо да заема държавни длъжности

OFFNews 29 март 2019 в 14:57 1296 0

Хуан Гуайдо

Снимка АА

Правителството във Венецуела забрани на самообявилия се за временен президент Хуан Гуайдо да заема държавни постове в продължение на 15 години.

Главният прокурор на Боливарианската република Елвис Аморосо се усъмни в източниците, които финансират задграничните пътувания на Гуайдо. „Той извърши 91 пътувания зад граница и похарчи за тях 300 милиона боливара /94 000 долара/. Такава сума той не може да покрие с работната си заплата на държавен служител“, каза той на пресконференция. Според Аморосо има вероятност Гуайдо да е фалшифицирал данни в декларациите си, както и да е получавал финансови средства от международни структури, без да е представял съответната информация за тях.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пръв обяви, че признава председателя на Националната асамблея /парламента/ на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната вместо Николас Мадуро. Гуайдо се самопровъзгласи за такъв и положи клетва. Това той направи по време на речта си пред участниците в антиправителствения митинг в Каракас. В отговор Мадуро обяви пълно скъсване на дипломатическите отношения със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат Венецуела. Гуайдо обаче бе признат за временен президент както от САЩ, така и от Канада, редица латиноамерикански страни, Израел, Австралия. В подкрепа на законно избрания Мадуро се обявиха Русия, Иран, турция, Куба, Еквадор, Никарагуа, Белорус, Китай. Мадуро спечели изборите за президент на 20 май 2018 г. и встъпи във втория си мандат на 10 януари 2019 г. Групата „Лима“, обединяваща няколко държави от Латинска Америка и Канада, заяви, че тези избори не са по международните стандарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови