Николай Младенов призова „Хамас“ да спре атаките срещу Израел

OFFNews 15 ноември 2012 в 21:15 2313 2

Николай Младенов

България е дълбоко обезпокоена от случващото се в Южен Израел и Ивицата Газа през последните дни, заяви външният министър Николай Младенов.

Осъждаме категорично ракетния обстрел от Ивицата Газа срещу населени места и други граждански обекти в Южен Израел, извършван от "Хамас" и други въоръжени групировки. Подобни действия представляват грубо нарушение на международното право и са абсолютно неприемливи. Израелските граждани имат право да живеят спокойно и без страх за живота си. Призоваваме "Хамас" и другите въоръжени групировки в Газа да прекратят атаките незабавно, заяви Младенов.

България подкрепя правото на всяка страна да защитава територията и гражданите си. При упражняване на това си право израелската страна обаче следва да се стреми в максимална степен да предотврати жертвите сред цивилното палестинско население, категорични са от българското външно министерство.

Във връзка с ескалацията на обстановката в Южен Израел, МВнР препоръчва на българските граждани за момента да избягват пътувания в израелските градове Бершева, Ждерот, Ашкелон, Ашдот, Нетивот и други населени места в обсега на 40 км от Ивицата Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови