Ново тайно посещение на "Хамас" в София

Юлиан Христов 18 юни 2013 в 15:58 5622 4

Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС
Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС

Трима представители на палестинската политическа организация „Хамас“ са били в София миналата седмица, научи OFFNews от свои източници.

Посещението на палестинците е било свързано с разследване, което българските служби провеждат по сигнал за готвен атентат в посолството на Израел в София. По информация на службите ни атентатът бил насочен към търговски център, където посолството скоро ще изнесе администрацията си. Старият адрес на израелското дипломатическо представителство у нас е в административната сграда зад НДК, където е и централата на партия ГЕРБ. 

По информация на OFFNews българските служби се свързали с палестинците чрез посредник, като от тях искали информация по повод разследването, което се води срещу двама палестинци и един сирийски гражданин. Службите искали да изяснят дали двама от заподозрените палестинци са свързани с "Хамас". След проведения разговор, станало ясно, че организацията няма нищо общо с двамата заподозрени.

Посещението на членове от ръководството на "Хамас" у нас е продължило два дни между 11 и 13 юни.

От  посолството на Палестинската автономия съобщиха за OFFNews, че нямат официална информация за подобно посещение. От там обаче не отрекоха, че до посланика са стигнали слухове, за които нямало допълнителна и подробна информация. От посолството заявиха, че ако е имало подобно посещение, то вероятно е било от частен характер. В този случай палестинците би трябвало да са влезли с визи, издадени от българското Външно министерство, за което от посолството би трябвало да са информирани. Втора възможност за влизане на палестинци у нас е по дипломатически път, когато те имат дипломатически паспорти. От посолството обясниха още, че не са организирали покана на политически лица от Палестина.

В посолството на Израел у нас също обясниха, че нямат информация за подобно посещение. "Няма индикации, че това се е случило", коментира за OFFNews пресаташето на посолството Теодора Йосифова. Тя допълни, че от посолството е отправено допитване до българските служби, но от там не дали категоричен отговор. Тя не потвърди информацията за това дали се води разследване по сигнал за атентат.

Това е второ посещение на хора от "Хамас", след като на 13 февруари 2013 г. палестинска делегация посети страната ни по покана за участие в конференция. Първоначално службите ни не знаеха за това посещение. По-късно обаче последва светкавична реакция и делегацията беше принудена да напусне страната. От ДАНС обявиха, че са наредили експулсиране на палестинците, като превантивна мярка, тъй като имало информация, че присъствието им носи риск за националната сигурност.

"Хамас" е включена в списъка с терористични организации в САЩ, Израел и Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!