Високопоставен US съветник: Трябва да сложим край на дейността на ЧВК Вагнер

Вашингтон каза на Вучич да наложи санкции на Русия и да спре дейността на Пригожин в Сърбия

OFFNews 13 януари 2023 в 09:57 3970 5

Шолет
Съветникът Дерек Шолет.

Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост относно дейността на руската частна военна компания "Вагнер груп" и предполагаемите ѝ опити да набира наемници в Сърбия и на други места по света.

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолет заяви, че е изразил тези опасения по време на разговорите си в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

"Видяхме, че ЧВК "Вагнер" се опитва да вербува войници от Сърбия и от други места, и това е нещо, което според нас не може да се търпи", каза той пред репортери след срещата.

"Не знам дали има опасения (в Сърбия), говорихме за нашите опасения и очакваме да работим с правителството тук, в Белград, и на други места, където Вагнер е активен, за да сложим край на дейността им", добави той.

"Вагнер Груп" е собственост на руския олигарх Евгений Пригожин и е активна в десетки предимно африкански държави, където изпълнява политически и военни задачи на Кремъл.

Частната военна компания се похвали с присъствието си в Сърбия - единствената европейска държава, освен Беларус, която не се е присъединила към международните санкции срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна, пише Войс ъф Америка.

Появиха се информации, че групата е обявила откриването на свои офиси в Белград - нещо, което по-късно беше отречено. В същото време кремълският пропаганден тв канал RT, който наскоро стартира свой сръбскоезичен сайт, публикува обява на Вагнер за набиране на бойци в Украйна, в която се казва, че групировката предлага "повече от привлекателни" стимули.

Шолет заяви, че "Вагнер Груп" "действа по ужасен начин по целия свят, независимо дали става въпрос за Либия, Централноафриканската република или точно сега в Украйна".

Групата, която вербува голям контингент от осъдени лица от руските затвори, е начело на ожесточените сражения в Соледар и Бахмут в Украйна.

Пригожин и неговата група са подложени на американски санкции от години, а неотдавна САЩ предприеха допълнителни мерки, за да спрат достъпа на "Вагнер" до оръжия.

Западните държави и експертите на ООН обвиняват наемниците от Вагнер и в многобройни нарушения на човешките права в цяла Африка, включително в Централноафриканската република, Либия и Мали. По-рано този месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че "Вагнер" е "организация, пораждаща особена загриженост" заради дейността ѝ в Централноафриканската република.

Шолет също така призова Сърбия да въведе санкции срещу традиционния си славянски съюзник Русия.

"Смятаме, че страните трябва да се присъединят към санкциите, и причината, поради която смятаме така, е, че действията на Русия не само трябва да бъдат осъдени, но и наказани", каза той. "Русия всеки ден води брутална, неоправдана война срещу Украйна. Трябва да сме заедно, за да гарантираме, че това поведение, че е ясно, че това поведение е неприемливо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

13.01 2023 в 12:40

Еврак, сега е моментът да се докажеш, бягай да се записваш! То от разстояние всеки го може....

-1650

2

ob1

13.01 2023 в 10:35

Че какво му е на музиката на Вагнер :)
Някакви шиб@няци му цапат името просто...

2550

1

alfakentavur

13.01 2023 в 10:06

Никой не се съмнява, че Вагнер са изроди, командвани от изроди в изродска държава.
Името им е на любимия композитор на Хитлер все пак.
 
X

Да помогнем на украинските деца!