Германско изследване: БГ имигрантите си тръгват, а не прииждат в страната

ОFFNews 26 февруари 2014 в 11:08 4742 1

Тръгващи си от Германия емигранти
Емигранти, които напускат Германия - по държави

Броят на българските и румънски емигранти, които напускат Германия, е по-висок от броя на пристигащите.

Това показват данните на Федералния статистически институт Destatis, цитирана от германския англоезичен новинарски сайт The Local.

За последните две години oколo 200 000 румънци са отпътували от Германия и са се върнали в родината си. Това поставя съмнение върху основания за страх от масова мигрантска вълна, пише изданието.

Според статистиката нивото на новите заселници от двете държави се покачва, но дори с по-бърз темп се увеличава броят на напускащите.

Заминаващите си от страната българи са се увеличили с 11% за първото тримесечие на 2013-а в сравнение със същия период за 2012-а.

Според изследователя от Университета в Оснабрюк проф. Йохен Олтмер тази тенденция не е неочаквана. "При миграцията винаги важи правилото, че когато има засилен поток в едната посока, се засилва и този в обратната." Повечето българи и румънци остават в Германия не повече от няколко години. Много от тях са студенти, дошли за по два-три семестъра, или професионалисти, които искат да придобият няколко години опит в сферата си преди да се завърнат вкъщи, обяснява професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews