Разобличиха „Дейли мейл“ в лъжи срещу български имигранти

Марина Юнакова 28 януари 2014 в 15:46 3745 2

Разследващият журналист от BBC Джон Данзиг изобличи британското онлайн издание „Дейли мейл“ в публикуване на лъжи срещу български и румънски имигранти.

С помощта на свои румънски колеги, Данзиг е открил достатъчно доказателства на страниците на изданието, за да подаде официална жалба в Комисията за оплаквания от медии., публикувана на сайта на кампанията "Британско влияние".

В писмото си журналистът е посочил аргументи срещу 13 твърдения на изданието, които според него са лъжа.

„Изданието твърди, че всички полети са разпродадени; че една самолетна компания е удвоила полетите си, за да се справи с търсенето и че еднопосочен билет се е продавал на цена от 3000 лири“, пише Данзиг. „ Новогодишният им брой твърди, че всички места за автобуси за първата седмица на януари от столицата на България до Лондон са разпродадени и почти всички полети от Румъния са пълни.“

„Публикувах три статии в блога си, потвърждаващи, че местата в автобусите и самолетите не са изчерпани“, допълва журналистът. „Решихме да направим цялостна корекция на всички 890 думи от твърденията на „Дейли мейл““.

Ето и част от аргументите, изложени в писмото на Джон Данзиг до комисията:

Твърдение 1: Една компания е удвоила полетите си, за да се справи с търсенето
Твърдението е отхвърлено от „Уйз Еър“, компанията, посочена в „Дейли мейл“. Полетите от Румъния и България до Великобритания са се увеличили с 30% единствено за лятото на 2014 година, твърдят от компанията.

Твърдение 2: Някои от еднопосочните билети са се продавали за повече 3000 лири
Билет за 3000 лири е предлаган само от „Алиталия“ за полет от Букурещ до Лондон през Рим. Но защо да споменаваме това, когато директните полети са били достъпни на цени под 160 лири? Кой ще купи самолетен билет за 3000 лири, когато са налични много по-евтини такива?

Твърдение 3: Автобусите, тръгващи от София и Букурещ до 9 януари са изцяло пълни
На 1 януари, ден след публикуването на статията на „Дейли мейл“, лесно успях да си резервирам автобусен билет от София до Лондон, заминаващ на 3 януари. Собственикът на компанията заяви, че всъщност имат по-малко запазени билети от миналата година по това време.

Твърдение 4: Българите и румънците са приготвяли до последно идването си преди да се вдигнат рестрикциите
Изданието не псочва дали са се свързали с българи и румънци, идващи във Великобритания след 1 януари. От отдел на „Дейли мейл“ ми отговориха: „Читателите на „Дейли мейл“ могат да осъществят връзка сами, ако решат.“ Но връзката изглежда пределно ясна в горното изречение.

Твърдение 5: Когато контролът, наложен през 2005 г. се вдигне утре, 29 милиона от двете страни ще придобият правото да работят във Великобритания
Aко оставим на страна фактът, че това е просто невъзможно, излиза, че цялото население на България и Румъния ще дойде във Великобритания след 1 януари. Румъния има 3.5 милиона деца под 15 годишна възраст; повечето от тях са бебета . Нима „Дейли мейл“ твърди, че те имат право да работят? В България има 1.2 милиона деца, а общия брой на пенсионерите в двете страни е 4.5 милиона. И те ли идват да работят във Великобритания?

Също така, „Дейли мейл“ погрешно твърди, че рестрикциите над българите и румънците е наложен през 2005 г. Ограниченията са наложени през 2007 г., когато Румъния и България се присъединяват в Европейския съюз.

Цялото писмо на Джон Данзиг срещу "Дейли мейл" можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!