Великобритания налага санкции на Песков, Медведев и Захарова

OFFNews 15 март 2022 в 18:03 1856 1

Снимка pixabay

Великобритания наложи санкции на още 370 физически и юридически лица от Русия и Беларус - в отговор на руското нахлуване в Украйна, пише Би Би Си. 

Сред санкционираните лица са говорителят на Путин Дмитрий Песков, говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, руският премиер Михаил Мишустин, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, бившият премиер и президент на Русия, а сега заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, основатeлят на руската Alfa Bank Михаил Фридман, както и нейният директор до март 2022 г. Пьотр Авен.

Техните активи ще бъдат замразени в Обединеното кралство. Това означава, че никоя компания или частно лице на Острова няма да може да търгува с тях. На санкционираните лица им е забранено и да пътуват до или от Великобритания.

Британският външен министър Лиз Трус заяви, че "Обединеното кралство действа по-бързо от всякога в санкционирането на най-близките до Путин". "Като работим рамо до рамо с нашите съюзници, ние ще продължим да оказваме натиск на Путин и да отрежем финансирането на руската военна машина", изтъкна още тя.

По-рано днес Великобритания обяви и санкции, свързани с търговията с Русия, сред които увеличение на митата за внос с 35% на някои руски стоки, включително мед и водка.

"Тези продукти са подбрани така, че да нанесат максимални щети на руската икономика, като сведат до минимум отрицателното въздействие върху Обединеното кралство: желязо, стомана, торове, дървен материал, автомобилни гуми, железопътни контейнери, цимент, мед, алуминий, сребро, олово, желязна руда, хранителни стоки, напитки, спиртни напитки (включително водка) и оцет, стъкло и стъклени изделия, зърнени храни, маслодайни семена, хартия и картон, машини, произведения на изкуството, антики, животинска и изкуствена кожа, бяла риба", се казва в съобщение на британското правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови