Великобритания мисли да забрани продажбите на коли на бензин и дизел

OFFNews 26 септември 2020 в 17:28 8137 1

Британските министри обмислят безплатното паркиране и намалението на ДДС за електрическите автомобили, докато премиерът Борис Джонсън се готви да забрани продажбата на нови модели автомобили с двигатели с вътрешно горене в рамките на едно десетилетие, пише британският вестник The Times (преводът е на Focus-news.net)

В доклад, поръчан от Министерството на транспорта, се казва, че са необходими поредица от „предварителни стимули“, за да се насърчи продажбата на нови електрически превозни средства.

Проучването посочва, че допълнителната финансова подкрепа за закупуване на автомобил с батерии е „един от най-ефективните и популярни лостове“, които правителството може да възприеме.

Предполага се, че намаляването на ставката на ДДС за електрически автомобили и на свой ред „наказанието“ на тези, които купуват бензинови или дизелови модели, е популярно сред потенциалните купувачи.

В доклада се казва, че други стимули, включително безплатно използване на обществени места за паркиране на автомобили, могат да имат „положително въздействие“ поне в краткосрочен и средносрочен план. Някои съвети вече предлагат безплатно или по-евтино паркиране за електрически превозни средства. Докладът от 239 страници призовава за задължителен стандарт за етикетиране на цените, който подчертава реалните разходи за собственост на електрически автомобил, а не просто предварителната цена за покупка, както и стимули за бензиностанциите и други фирми да инсталират пунктове за зареждане.

Министрите се готвят да обявят, че забраната за продажби на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси ще бъде пренесена от 2040 до 2030 г. Очаква се премиерът Джонсън да потвърди новата цел още през следващата седмица като част от стратегията за постигане на нулева нетна стойност въглеродните емисии във Великобритания до средата на века.

Данните за автомобилната индустрия показват, че през първите осем месеца на тази година са продадени 44 708 автомобила с акумулаторни батерии, почти три пъти повече от общия за същия период през 2019 г. Въпреки това, те все още представляват само 4,9% от общите продажби във Великобритания и експертите казват, че за ускоряване на процеса са необходими допълнителни финансови стимули.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови