Вашингтон удвои наградата за залавянето на новия лидер на Ислямска държава

OFFNews 25 юни 2020 в 08:47 2798 0

Амир Мохамад Саид Абдел Рахман ал Маула

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ удвоява на 10 милиона долара наградата за всякаква информация, която ще помогне за залавянето на новия лидер на джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде CNBC. 

Лидерът на терористичната организация Амир Мохамад Саид Абдел Рахман ал Маула, известен още като Хаджи Абдала, наследи основателя на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, който беше убит в края на октомври миналата година при американски удар в Сирия.

Според съобщение на Държавния департамент, той е отговорен за извършването на отвличания, убийства и трафик на членове на религиозното малцинство на йезидите в северозападен Ирак.

Преди това Хаджи Абдала беше старши член в предшествената организация на ИСИС, Ал Каида в Ирак.

През март Вашингтон включи новия лидер на "Ислямска държава" в черния си списък с "международни терористи".

Малко след смъртта на Багдади, джихадистката групировка официално назначи Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши за "новия халиф на мюсюлманите". Той обаче не е познат на анализаторите, някои от които дори се съмняват в съществуването му.

Според няколко западни разузнавателни служби, които успяха да идентифицират Маула, смятат, че той също е основател на "Ислямска държава", както и един от основните идеолози на джихадистката групировка. 

През декември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви победа над "Ислямска държава" и официално нареди изтеглянето на американските сили от Сирия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!