Въоръжени нападнаха църква и синагога в Дагестан, 15 полицаи са убити

OFFNews 24 юни 2024 в 07:26 3465 3

Пожар

Снимка GettyImages

Пламъци

Повече от 15 полицаи са били убити снощи при серията от нападения в южния руски регион Дагестан, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс. Имало е и цивилни жертви. При едновременни нападения в два града в Дагестан снощи, 23.06, въоръжени лица откриха огън по синагога, православна църква и полицейски пост.

Сред нападателите е имало петима въоръжени мъже, които са били убити, казаха още руските информационни агенции, като се позоваха на Националния антитерористичен комитет на Русия.

Нападението се случи три месеца след като 145 души бяха убити при атака в концертна зала край Москва. Тогава "Ислямска държава" пое отговорност за терористичното нападение, което беше най-сериозното в Русия от години.

Към момента никой не е поел отговорност за нападенията в Дагестан. Държавната информационна агенция ТАСС цитира правоохранителните органи, според които сред нападателите са били двама синове на ръководителя на Сергокалинския район в Централен Дагестан. Той е бил задържан от следователите.

 По информация на Министерството на вътрешните работи четирима въоръжени лица са били застреляни по време на атаките, а местен служител съобщи, че още един нападател е бил убит по време на престрелка в църква в дагестанската столица Махачкала, където е бил убит и православен свещеник.

В началото на века в Дагестан избухва ислямистки бунт, който е пренесен от съседна Чечения, а руските сили за сигурност започват агресивна борба с екстремистите в региона, припомня Ройтерс. През последните години нападенията станаха по-редки, като през 2017 година Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че е победила бунтовниците в региона.

Изходите от град Махачкала са затворени и заговорниците, които все още са на свобода, може да се опитат да избягат от града, съобщават от руското МВР.

На около 125 километра южно от Махачкала въоръжени лица нападнаха синагога и църква в град Дербент, където живее еврейска общност и където има обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Властите съобщиха, че синагогата и църквата са били  в пламъци и че двама нападатели са били убити.

Ръководителят на регионалното правителство на Дагестан обеща строги наказания за "всички сили, които стоят зад тези отвратителни действия". Руските медии цитираха ръководителя на федерацията на еврейските общности в страната, който призова хората да избягват да реагират "на провокациите".

Министерството на външните работи на Израел заяви, че синагогата в Дербент е била опожарена до основи, а по втора синагога в Махачкала са били произведени изстрели. В изявлението се казва, че се предполага, че по това време в синагогата не е имало богомолци.

При предишни подобни случаи в региона руските власти са обвинявали войнстващи ислямистки групировки, отбелязва Ройтерс.

През октомври миналата година, след избухването на войната в Газа, размирници, развяващи палестински знамена, счупиха стъклени врати и нахлуха на летището в Махачкала, за да търсят еврейски пътници на полет, пристигащ от Тел Авив.

Във връзка с този случай руският президент Владимир Путин обвини Запада и Украйна, че подклаждат размирици в Русия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    3

    демотиватор

    24.06 2024 в 08:20

    Да обявят създаването на нещо от рода на "Народен фронт за освобождение на Дагестан" и да се почва. Разбира се надявам се и Западът да помогне, както и, може би, Турция...
    След което и други ще последват... (ジ) ✊

    145

    2

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 07:51

    Украинска следа, да питат Путлер. Той ще им каже!

    628

    1

    user4eto

    24.06 2024 в 07:41

    Това е само началото путлерчо!
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16