В Турция: знаков политик напусна управляващата партия, създава своя

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2019 в 19:16 3319 0

Али Бабаджан

Снимка sozcu.com.tr

Учредител на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш вицепремиер по икономическите въпроси, а и силно приближен до президента Ердоган, това е Али Бабаджан, който обяви публично отцепването си, съобщиха турски медии.

Напоследък много често се пише, че той работи за създаването на нова партия заедно с предшественика на Ердоган Абдуллах Гюл, спряга се и името на Давутоглу. Бабаджан разпространи изявление, в което посочва, че след изборите на 3 ноември 2002 г. е станал член на Министерския съвет и е работил в продължение на 13 години. „Когато бях във властта, защитавах основополагащите принципи и ценности на партията както в страната ни, така и по света. През последните години се появиха дълбоки различия между принципите, ценностите и идеите в много области. Озовах се в истинско състезание. В същото време Турция се сблъска с нови изпитания. Светът се промени скоростно. В нашата страна имаме нови поколения, динамични, които очакват светло бъдеще“, посочва той.

Според него е необходима нова визия за бъдещето на Турция – „точни анализи, отново премислени стратегии, планове и програми във всяка област, и това се потвърждава от многото и различни консултации“. Бабаджан подчертава, че е станало неизбежно да се започне ново проучване за настоящето и бъдещето на Турция. „Аз и много от моите приятели чувстваме голяма и историческа отговорност за това. Беше много приятно за нас да се опознаем с много хора, които чувстват същата морална и социална отговорност в този процес. Считам, че решението на проблемите, пред които сме изправени, обаче, ще бъде възможно с високо представителство и широка работа с кадрите. Трябва да работим заедно и да се фокусираме в здравия разум. От голямо значение е нашата работа да се извършва независимо и свободно. Трябва да се започне с бели страници за всеки въпрос“, акцентира политикът.
Той подчертава, че именно поради тези факти неговото членство в управляващата партия, на която е учредител, е невъзможно повече. Бабаджан е връчил оставката си на централното партийно ръководство, като е посочил същите мотиви.

„Нашата цел е да увеличим доверието в нашата страна, да повишаваме благосъстоянието и щастието на народа си, да доведем Турция до красивото бъдеще, което заслужава. Правата на човека, свободите, развитатата демокрация и върховенството на закона са нашите незаменими принципи. Работя усърдно за това от първия ден, в който влязох в политиката“, подчертава Али Бабаджан и уверява, че ще продължи да работи още за целите си и тези на съмишлениците. Според отделни турски медии новата партия ще бъде учредена не по-рано от есента тази година.

Той съобщи за напускането си и в Туитър и буквално разтърси социалната мрежа. Бабаджан е роден през 1967 г. в Анкара, завършил е индустриален инженеринг и е бил отличник на университета, през 1990 г. печели стипендия от „Фулбрайт“ и заминава да следва в САЩ. Там през 1992-1994 г. е съветник на един от най-големите финансови корпорации, а след завръщането си до 2002 г. работи в частния сектор. През 2001 г. е сред учредителите на управляващата ПСР и член на висшето й ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови