В Турция деветима са убити в престрелка между полицаи и терористи от ИДИЛ

OFFNews 26 октомври 2015 в 13:36 4074 0

Турски полицаи

Снимка Архив

Полицаи от турските антитерористични сили=

Не по-малко от седем предполагаеми членове на терористичната организация „Ислямска държава“ и двама турски полицаи са загинали днес в престрелка в Диарбекир, в югоизточна Турция, съобщи „Франс 24“.

Това е най-тежкият сблъсък на турска земя, след като през отминалото лято Анкара се присъедини към водената от САЩ коалиция против ИДИЛ.

Престрелката е избухнала призори, когато отряди на антитерористичната полиция са щурмували къщи в центъра на големия град, издирвайки укрили се джихадисти.

Полицаите са загинали в експлозия на взривни устройства, заложени край една от обсадените къщи, съобщава проправителствената Анадолска агенция. Четирима други са ранени от куршуми в стрелбата, продължила поне два часа.

В операцията трима души са били арестувани.

Кървавият сблъсък се разрази шест дни преди предсрочните парламентарни избори и две седмици след двойния самоубийствен атентат, отнел живота на 102 души в центъра на Анкара. Властите посочиха ИДИЛ като заподозрян № 1 за нападението, от което имаше и 500 ранени.

След този атентат полиция засили обиските и арестите в джихадистките среди. Четирима души вече са обвиняеми, съобщи миналата седмица турски прокурор.

Анкара дълго беше по-скоро благосклонна към най-крайните ислямисти, които воюват в Сирия против режима на Башар Асад. Нещата се промениха през юли, след кървав атентат в град Суруч, недалеч от Сирия и след граничен инцидент между турски войници и джихадисти. Турция първо нанесе удари по позиции на ИДИЛ, а после влезе в коалицията против терористичния „халифат“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!