В Далечния изток заваляха дела на ФСБ за шпионаж в полза на Китай

OFFNews 02 май 2023 в 13:06 2172 1

шпионаж

Снимка ТАСС

Граничният пункт преди моста, който свързва Русия с Китай.

Само през 2023 г. ФСБ е задържала поне шестима жители на Далечния изток по подозрение в държавна измяна. Според съобщения в медиите двама руснаци са обвинени в шпионаж в полза на Китай, въпреки че Кремъл нарича тази страна свой съюзник. Би Би Си е установила, че имената на обвиняемите по тези "дела за шпионаж" са идентични с тези на бивш чиновник от китайския град Хейхе, топ мениджър на китайска фирма за специално оборудване в Благовещенск и предприемач от Владивосток. Какво се знае за тях и как специалните служби издирват "предатели" и "шпиони"?

На 17 февруари, около 17 часа, патрул на пътната полиция спира кафяв Nissan Murano на улица в Благовещенск, граничещ с Китай. Шофира го 37-годишният Иван Лукин, местен бизнесмен. Пътните полицаи го отвеждат в полицията, а полицията - в съда. Мъжът прекарал следващите 10 дни в ареста с административно задържане за псуване на улицата. Според решенията на съдилищата - Благовещенския градски и Амурския областен съд - това е "нарушаване на обществения ред".

Не са прецедент случаите по време на войната хората първо да са били арестувани по подобни административни обвинения, а при освобождаването им силите за сигурност да ги посрещат и да ги изпращат в центрове за задържане по наказателни обвинения. Това се е случило с опозиционерите Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза. Най-малко петима души, обвинени в държавна измяна, бяха вкарани зад решетките по член 275 от руския Наказателен кодекс, следвайки същата схема.

Иван Лукин е шестият такъв обвиняем. Той е задържан в Благовещенския СИЗО-1, Би Би Си е успяла да потвърди това с помощта на службата ФСИН-писма. Агенцията е изпратила съобщение до центъра за задържане под името на 37-годишния Иван Лукин (мъж с такива данни е приет в специалния център за задържане през февруари) и получава отговор, че то е доставено на адресата.

В средата на март в медиите се появи новината, че в Далечния изток са задържани двама заподозрени в шпионаж в полза на Китай - И.А. Лукин и С.Б. Яценко. Съобщенията не бяха официално потвърдени - вероятно защото Владимир Путин се срещна с китайския лидер Си Дзинпин на 20-21 март.

Случаите на държавна измяна са засекретени. Съдилищата невинаги публикуват дори докладите за избора на превантивна мярка за обвиняемите - законът не ги задължава изрично да го правят. Телеграм каналите Astra и Baza, позовавайки се на свои източници, дадоха имената и инициалите на задържаните по "китайското дело". Един от тях съвпада с името на Иван Лукин, който през февруари е бил отведен в центъра за задържане заради "използване на нецензурни изрази".

Той е участвал в доставката на мотокари и резервни части за Русия от Китай. Мъжът не отговаря на работните и мобилните си телефони вече втори месец, като партньорите му уклончиво отговарят, че бизнесменът е "неоткриваем".

Във Владивосток се намира и 45-годишния бизнесмен Сергей Яценко - мъж със същата фамилия е описан в медиите като замесен в дело за държавна измяна в полза на Китай, който също е свързан с Лукин. Познат на Яценко каза, че той е "в затвора", но не обяснява къде и за какво.

Чрез ФСИН писмо е установено, че Яценко се намира в центъра за задържане във Владивосток. Телеграм каналът Astra е споделил номерата на наказателните дела за Лукин и Яценко, от които се вижда, че и двете са образувани през 2023 г. Както уточнява Astra, с Яценко се занимава Приморският отдел на ФСБ, а с Лукин - Амурският регионален отдел.

Какво лошо има в това, че Лукин е арестуван за "нецензурни изрази"?

Не е известно накъде се е запътил Лукин на 17 февруари. В близост до летища, гари и гранични пунктове полицията е задържала и други обвиняеми по дела за държавна измяна, които първо са били хващани за нарушаване на обществения ред, а след това са били прехвърлени в ареста като престъпници. Благовещенск е граничен град, разположен на брега на река Амур срещу китайския град Хейхе. Градовете са свързани с редовен речен и пътен мост, като по време на пандемията тези преходи са били преустановени.

Арестите на новите фигури по делата за държавна измяна съвпадат с откриването на движението между Благовещенск и Хейхе. На 10 февруари 2023 г. китайците за пръв път отменят режима на червена зона за COVID и позволяват на руснаците да преминават през моста на тяхна територия. На 13 февруари по данни на Astra и Baza ФСБ открива дело за държавна измяна в полза на Китай срещу Яценко. Четири дни по-късно Лукин се озовава зад решетките.

Мостът, който свързва Благовещенск с Хейхе. Снимка: ТАСС

В съда, където е отведен от полицейския участък, бизнесменът е чакан от "жертва" и "свидетел", според публикуваните решения (имената на тези лица са скрити в съдебните бази данни). Лукин вече бил срещнал "жертвата", непознат мъж в спортно пухено яке, в същия ден, когато излизал от входа на жилищна сграда на улица "Чехов" към двора на колата си. Момчето с пухеното яке се движело към него и когато го приближило, го бутнало с рамо. Бизнесменът се извинил, качил се в колата си и потеглил. Това е версията, която той използва в съда.

"Пострадалият" описва случилото се точно обратното - че именно Лукин уж го е "блъснал нарочно с рамо" и го е псувал. Това беше потвърдено в съда от свидетел, който уж случайно се намирал в двора. Той твърди, че е чул как Лукин "започнал да използва нецензурни думи". Според него не е имало никакъв бой.

Показанията на свидетеля и на жертвата в съда се различават и по това, което първоначално са казали в полицията. Това е видно от решението на съда. Така например свидетелят в полицейския участък твърди, че разпрата с Лукин е станала в 12,30 ч., докато в съда тя се е състояла между 14,00 и 16,00 ч. Пострадалият е написал в жалбата си, че Лукин го е заплашил с "физическо насилие", но дори не е споменал това в съда. Въпреки това съдия Мария Морозкина счита, че тези несъответствия са "незначителни", "нямат значение за разглеждането на делото" и "не опровергават вината на Лукин". Тя го осъжда на 10 дни арест.

Александър Крук, съдия от висшия Амурски областен съд, също не се смущава от противоречията. Адвокатът на Лукин се опита да обжалва решението на градския съд там. Аргументите, че обвиняемият има две малки деца и е единственият издържащ семейството не се вземат предвид от съдията, който решава, че няма основание за изводите, че наказанието е непропорционално и несправедливо.

Безпрецедентно е съдът в Благовещенск да осъди човек на 10 дни затвор за словесна престрелка между двама трезви хора на безлюдно място (дори да се приеме, че Лукин е участвал в нея). За демонстративно нарушаване на обществения ред от пияни хора в държавни институции, с ругатни, викове и неприлични жестове, извършителите са били глобявани или са получавали максимум три дни в специален арест.

За "хулигани", които са били задържани за "нецензурни думи", преди да бъдат арестувани за държавна измяна, съдилищата са налагали наказания от 10 дни или повече.

Лукин трябваше да бъде освободен от центъра за временно задържане в Благовещенск на 27 февруари. Адвокатът му Игор Сапунов, който е помогнал на клиента си да обжалва административния арест на 24 февруари, не е знаел за евентуалното ново задържане на клиента му по делото за държавна измяна. Според защитника Лукин е обещал да му се обади, след като бъде освободен от центъра за задържане, но така и не се е свързал с него. 

Какво не е наред с версията за китайския вербовчик и какво общо има Хейхе с нея?

Baza пише, че вербуването на Лукин по шпионското дело е станало през 2013 г. именно в Хейхе. Медията, както и Астра, твърди, позовавайки се на собствени източници, че тогава Лукин е "установил поверително сътрудничество с кадъра на китайските тайни служби Ян Шиченг".

В Хейхе има зона за свободна търговия, в която руснаците можеха да пътуват без визи преди пандемията. Жителите на Благовещенск пазаруваха и почиваха там, а услугите на китайските зъболекари също бяха много популярни. Граждани на двете страни дори участвали в преплуването на река Амур между двата града - някои като спортисти, други като нелегални мигранти.

През 2010 г. бизнесменът Иван Лукин наистина посещава Хейхе. Оттогава той и партньорите му са създали няколко фирми за търговия с китайски стоки. Най-голямата от тях е групата компании AsiaSpecImport, в която Лукин е съсобственик и търговски директор. Той открито публикува контактите си, като пуска обяви в различни интернет сайтове за свободни работни места във фирмата и за продажба на резервни части от Китай.

Ян Шиченг, за когото разследващите от ФСБ смятат, че е член на китайските тайни служби, е работил в правителството на Хейхе като заместник-ръководител на Службата по външните и миграционните въпроси поне до средата на 2010 г.

"Отивате в Хейхе? Сложете полезни телефони в мобилния си телефон!" - така местните медии съветваха жителите на Амурска област да се подготвят за пътуване до китайските си съседи. Един от номерата принадлежеше на Ян Шейхан. Той посещавал Русия като част от официални делегации и заедно с китайски служители приемал руснаци в Хейхе - например адвокати от Амурска област.

Ян Шичън също така ръководеше център в Хейхе за уреждане и обжалване на молби на чуждестранни граждани и осигуряване на техните законни права и интереси. Само през 2013 г. регионалните медии, позовавайки се на препоръки от властите на Амурска област, съветват руснаците, изпаднали в трудни ситуации, да се обръщат директно към него или към заместника му Сун Иню в Хейхе. Многократно са публикувани номерата на мобилните им телефони, като в скоби са изписани руските версии на имената на китайските служители: Ян Шейчън като Анатолий, а заместникът му Сун Иню - като Григорий.

Би Би Си се свърза с Ян Шиченг на номера, обявен по-рано от властите на Амурска област. Той заяви, че не си спомня нито Лукин, нито Яценко, но че има "много руски познати". Той се въздържа от по-нататъшни коментари. Сун Иню не е отговарил на позвъняванията.

Служителите в града са се сменяли няколко пъти, откакто Ян Шиченг е бил в администрацията на Хейхе. На 7 февруари 2023 г. Китай осъжда бившия кмет на Хейхе Джан Енлян на 20 г. затвор за подкуп. При него започва съвместното с Русия строителство на моста и въжената линия Хейхе-Благовещенск - изпълнителите му, както съобщава Радио Свобода (включено в списъка на медиите като "чуждестранен агент"), са свързани с проруския украински политик Виктор Медведчук, известен като кума на Владимир Путин.

Според медийни източници именно Лукин е "извел Яценко в Китай" през януари 2020 г. Не е ясно какво означава "извел", но ако това означава, че "познатият" е бил спътник на Лукин, датата на пътуването поражда въпроси - мостът между Благовещенск и Хейхе все още не е завършен, а границата с Китай в Благовещенск е затворена през 2020 г. заради COVID от Нова година.

От януари до юни 2022 г. "познатият" на Лукин уж е събирал и предавал на китайците тайни за руските ядрени оръжия, пишат Baza и Astra. През юни 2022 г. най-накрая е открит мостът над р. Амур между Благовещенск и Хейхе на стойност 19 млрд. рубли.

По това време обаче руснаците не са били допускани в Хейхе заради продължаващата карантина. Руските шофьори щяха да преминават по моста от Благовещенск не по-далеч от граничния пункт.

Какво казват колегите на Лукин за изчезването му

Лукин все още фигурира като търговски директор на AsiaSpecImport на сайта на компанията, но колегите му отказват да изяснят съдбата на мениджъра. Помощник-генералният директор реагира уплашено: "О, аз не поддържам връзка с него".

Ръководителят на компанията Евгений Карпунин заяви, че новината за задържането на Лукин както по административно дело, така и за държавна измяна, е фалшива. "Откъде получихте информацията за това дело? Не знам кой е въпросният човек, AsiaSpecImport не разполага с такава информация", отговори той и добави. - В тази връзка сме написали заявления до всички служби, до прокуратурата. Карпунин не обясни кой какво е писал и къде. Той твърди, че Лукин е на свобода.

Търговският мениджър на компанията Елена Колмикова каза, че не знае как да се свърже с Лукин, след което изключи телефона.

Дмитрий Орлов, ръководител на филиала на компанията в Хабаровск и Находка, заяви, че Лукин "не се е свързал", но отказа да коментира, като заплаши да съди журналиста за неточна информация.

Когато Би Би Си се обажда на колегите на Лукин, представяйки се за клиент на компания, която е работила с Лукин, те реагират по различен начин. Казват, че Лукин е в командировка с лоши комуникации, така че е невъзможно да се свържат с него. Служителите не можели да отговорят на въпроса кога ще се върне на работа. Всички те препращат към другия ръководител на AsiaSpecImport.

Какво е известно за "жителя на Приморие" Яценко

Baza и Astra, позовавайки се на разследването, съобщават противоречива информация за С. Б. Яценко, фигурант в "китайското" дело за държавна измяна. Първоначално се казваше, че той е събирал ядрени тайни за Китай през 2022 г. Когато обаче се появиха новини за Лукин, който "според разследването" е отвел Яценко в Китай през 2020 г., двете медии уточниха, че по това време Яценко вече е имал информация "по военни въпроси".

В откритите източници няма потвърждение на това.

Би Би Си открива сервиз във Владивосток, където Яценко е карал автомобилите си за ремонт. "Той летеше до Камчатка, до Курилските острови - риба, коли, продаваше, препродаваше. Ремонтирахме му колите", казва служител на автосервиза. Мъжът разпознал клиента си по снимка в профила му в социалните мрежи.

Той съобщи, че Яценко е "в затвора", позовавайки се на общи познати. Но не знае кога е бил арестуван Яценко. По думите му Яценко е бил мобилизиран в армията преди да попадне в затвора, като твърди, че е разбрал това от снимките на униформени в социалните мрежи, на които двамата са разговаряли. 

Според базата данни SPARK Яценко е бил съсобственик на няколко ликвидирани компании поне от 2005 г. насам в различни бизнеси - от риболов, строителство и търговия с автомобили до добив на руди и пясъци от благородни и редки метали. Някои от тях е управлявал. Последното е заличено от регистъра на юридическите лица през 2019 г.

През май 2011 г. Яценко и неговият бизнес партньор в редица съвместни компании Михаил Шипитко са осъдени по член 188 от Наказателния кодекс за контрабанда в "организирана група", според сайта на Фрунзенския районен съд във Владивосток. Присъдата не е публикувана, но ако се съди по снимките на партньорите в социалните мрежи, тя не включва реално лишаване от свобода. В края на 2011 г. чл. 188 от Наказателния кодекс за контрабандата е премахнат от Наказателния кодекс, а повечето от елементите на престъплението, посочени в него, са декриминализирани, така че съдът във Владивосток удовлетворява молбата на Яценко за намаляване на присъдата. Шипитко не е словоохотлив, казва, че не е разговарял с него "от две години".

През 2018 г. пълният съименник на Сергей Борисович Яценко завежда дело в град Артьом (предградие на Владивосток, където се намира международното летище) със свой длъжник, чужденец на име Дао Ин (вероятно китайски гражданин), опитвайки се да си възстанови от него до 500 000 рубли по договор за заем. Първоначално съдията отказва да издаде такава заповед, позовавайки се на липсата на преводач по делото, но съдът в Артьом постановява, че призоваването на длъжника в съда и преводач не са необходими, и изисква делото да бъде разгледано. Как е приключил съдебният спор не е ясно.

Как медиите объркаха регионите и субектите в секретното дело

Новините за "шпионските дела" изтичат в медиите на парчета. Ако информацията не е оповестена от роднините или защитата на замесените, медиите, които или работят пряко за държавата и са зависими от нея, или получават информация от правоприлагащите органи, често са първите, които публикуват информация за тях. Тези новини невинаги са надеждни.

Съобщенията за ново шпионско дело бяха публикувани първо от близката до Кремъл Национална медийна група (оглавявана от предполагаемата жена на Путин, Алина Кабаева). В тези новини се посочват две различни места на задържане - Приморски край и Амурска област.

Така на 10 март "Известия" пише, че в Приморския край е задържан човек, за когото се твърди, че е събирал и предавал данни за руските ядрени оръжия на чужди разузнавателни служби. Петнайсет минути след публикуването на новината каналът на "Известия" в Телеграм и на филиала му РЕН-ТВ пускат същата информация, но става дума за Амурска област. От REN-TV подчертават, че задържаният е "местен жител". Нито едно от взаимно противоречащите си съобщения в тези източници не е променено досега.

На следващия ден далекоизточният вестник "Амурская правда" пише "с позоваване на достоверни източници", че мъжът, задържан за събиране на ядрени тайни, все пак е жител на Приморския край. Объркването беше обяснено със сходните неофициални имена на тези региони - Приамурие и Приморие.

Когато обаче "Известия" и РЕН ТВ писаха за един заподозрян, те вече бяха двама. Baza и Astra, които на 10 март първи назоваха името на "шпионина" от Приморие С. Б. Яценко, две седмици по-късно съобщиха, че вторият задържан по същото дело е И. А. Лукин. И двете медии го посочват също като жител на Приморския край. Всяка от петте изброени медии се позовава на "данни от разследването".

Съдилищата в Приморие и Амурска област не съобщават за задържания по дела за държавна измяна от февруари насам. Лефортовският съд в Москва, който обикновено разглежда молбите на ФСБ за задържане на лица, замесени в "шпионски" дела, и където често се отвеждат задържани от регионите по такива обвинения, съобщи, че нито Яценко, нито Лукин са били задържани.

Пресслужбите на съда на Приморския край и на военния съд на Тихоокеанския флот обясниха, че не са разглеждали никакви молби за налагане на превантивни мерки нито на Яценко, нито на Лукин.

Съдилищата в Амурска област отказват да отговорят на запитвания. "Поради факта, че Би Би Си е медия на недружелюбна на Русия страна, исканията на медийната корпорация и нейните служби ще бъдат оставени без отговор от съда до нормализиране на отношенията между страните", пише в отговор на запитването Александър Воронин, говорител на Благовещенския градски съд. Михаил Митрофанов, говорител на Амурския областен съд, заяви, че "в контекста на събитията, които се случват днес, и на "информационните битки" е малко вероятно да бъде осъществено каквото и да е информационно сътрудничество".

Би Би Си е изпратила запитване до ФСБ и очаква отговор. Междувременно Яценко се намира в следствения арест във Владивосток, а Лукин - в Благовещенск, като все още не са известни подробности за обвиненията в държавна измяна срещу тях.

Два случая в един

Би Би Си не може да открие човек с фамилията Яценко сред познатите на Иван Лукин в социалните мрежи. Не е известно дали бизнесът на Яценко е бил свързан с Китай по същия начин като този на Лукин (и двамата са се занимавали с търговия с автомобили).

Двама свързани обвиняеми по едно дело за държавна измяна не е нещо необичайно; това е редовна практика на следователите от ФСБ. Журналистът Иван Сафронов обяснява причините за тази закономерност. През септември 2022 г. той е осъден на 22 г. при строг режим. Според обвинението той уж е предавал секретна информация на чужди специални служби, въпреки че почти през цялата си кариера Сафронов е работил като журналист и не е имал достъп до държавни тайни.

Сафронов пише, че когато разследва конкретен случай на държавна измяна, за следователя е важно да изгради "криминална прогресия", така че обвиняемият не само да се признае за виновен, но и да свидетелства срещу други хора. Тогава разследването ще може да започне все повече и повече дела.

Приблизително това се е случило със Сафронов, въпреки че той не е направил самопризнания. Политологът Демури Воронин, който фигурира в един от епизодите на делото на журналиста, получава 13 години и три месеца в колония със строг режим за държавна измяна. Според ФСБ Сафронов му е предал файлове със секретна информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с няколко държави.

Воронин е задържан през февруари 2021 г., след ареста на Сафронов. Политическият анализатор за първи път признава пред ФСБ за сътрудничеството си с германското разузнаване и че е купувал информация от Сафронов. Според "Проект" (обявен за "нежелана организация" в Русия през 2021 г.) Воронин, на когото била предложена сделка с разследването, измислил куриера от германските тайни служби под псевдонима Вихсер. По време на съдебния процес Воронин се отказва от тези показания. Въпреки това руската СВР потвърждава съществуването на агента, а следователите от ФСБ добавят още един епизод към делото на Сафронов.

Какви други случаи на държавна измяна са се появили в Далечния изток по време на войната с Украйна

През март 2022 г. ФСБ задържа жител на Хабаровск, който обявява, че има достъп до класифицирана информация, и предлага да я предаде на украинските служби за сигурност, но не го прави навреме.

През септември в полезрението на ФСБ попада 50-годишният Дмитрий Куликов от Владивосток (името е разкрито от правозащитния проект "ОВД-Инфо", руското министерство на правосъдието го признава за сдружение, изпълняващо функциите на "чуждестранен агент"). Мъжът е обвинен, че е снимал мостове и друга инфраструктура в града по поръчка на украинските специални служби. Близък на Куликов заяви, че роднините му не желаят публичност и изглежда не планират да се борят за него. Не е известно дали той се е признал за виновен. В съдебните бази данни няма информация за делото му.

В началото на март 2023 г. ФСБ задържа мъж в Комсомолск на Амур, Хабаровски край, за когото се твърди, че "се е свързал с представител на разузнавателното управление на украинското министерство на отбраната, за да предаде данни за руски военни обекти, които биха могли да бъдат използвани за саботажи и терористични актове, удари с високоточни оръжия и атаки с дронове в районите на зареждане, поддръжка и маршрути на военна техника", пише ТАСС.

През март и април стана известно, че в Хабаровск са задържани двама руснаци по подозрение, че финансират ВСУ. Имената им не бяха оповестени. Единият от задържаните е активист на "Ямий ФУРГАЛ". ФСБ разпространи видеозапис, на който се вижда как жена е откарана в Москва.

На 11 април ФСБ съобщи за залавянето на жител на Сахалин, за когото се твърди, че е възнамерявал да се бие на страната на Украйна. Името му също не беше съобщено.

Евгений Смирнов, адвокат от "Първа дивизия" - общност от адвокати и правозащитници, която помага на обвинените в държавна измяна, вече посочи, че от 2022 г. ФСБ позволява на регионалните управления сами да разследват случаите на държавна измяна под формата на "дезертьорство към врага", но все още отвежда в столицата всички, свързани с предаването на държавни тайни в чужбина. Ето защо някои заподозрени са оставени в местните центрове за предварително задържане, а други са конвоирани от регионите до Лефортово в Москва. Той каза, че обикновено всички случаи на държавна измяна, свързани с изнасяне на държавни тайни в чужбина, се разглеждат от централния орган на ФСБ в Москва и се разследват от 1-ви (шпионски) отдел на Следственото управление на ФСБ (също в столицата). Същевременно разглеждането на делата за държавна измяна и шпионаж е поверено на три регионални отдела на специалните служби: Федералната служба за сигурност за Москва и Московска област, Краснодарския край и Приморския край.

Освен това съществува практика, при която лица, участващи в дела за шпионаж, се осъждат на предварително задържане в родния си регион и след това се транспортират до Москва. Точно това се е случило с Валерий Качин, геодезист от Биробиджан. На 12 октомври 2022 г. съдът в Биробиджан го изпраща в следствения арест по обвинение в държавна измяна. Два месеца по-късно Качин се озовава в Москва.

Водещата роля на Китай в руските шпионски дела и резултатите на ФСБ

Според статистиката на делата за държавна измяна от 1997 до 2019 г. Китай е начело на списъка на държавите, в чиято полза най-често са действали осъдените. От 118 дела в 14 случая става дума за предаване на държавни тайни на КНР, изчисли "Комерсант" през 2019 г.

През 2004 г. бившият офицер от Далекоизточния военен окръг Игор Юриевич Лукин е осъден в Приморието за опит за шпионаж в полза на Китай. Съдът намира държавна измяна в това, че той, заедно с бизнесмените Александър Белошапкин и Виктор Попов, се е опитал да прехвърли зад граница документи (например учебник за пилоти), които осъдените смятали за секретни, но в действителност не били такива. По същото дело са осъдени още няколко военнослужещи и жители на Владивосток. Преди да бъде осъден, Попов се самоубива в килията си.

Учените редовно са били замесвани в дела за държавна измяна в полза на Китай. Така например физикът Валентин Данилов от Красноярск получава 13-годишна присъда през 2005 г. През 2012 г. двама професори от Балтийския държавен технически университет "Военмех", Святослав Бобишев и Евгений Афанасиев, получават съответно 12 и 12 години и половина в колония със строг режим по дело за държавна измяна в полза на Китай. През 2016 г. Владимир Лапыгин, служител на Централния научноизследователски институт по машиностроене, получава седем години в колония със строг режим за предаване на секретна информация на Китай.

В началото на 2020 г. Валерий Митко, президент на Арктическата академия, е обвинен в държавна измяна. От 2016 г. до 2018 г. два пъти годишно Митко пътува до Далианския университет в Китай, за да изнася лекции. Според защитата Митко е обвинен, че е "извадил в куфара си" документ с характеристиките на подводници. Ученият отрича вината си и твърди, че документът е взет от открити източници и е бил необходим за лекциите. Той прекарва почти две години под домашен арест. През октомври 2022 г. 81-годишният учен умира, а делото срещу него е прекратено от ФСБ.

През 2021 г. Алексей Воробьов, доцент в МАИ, получава 20 г. затвор за държавна измяна в полза на Китай. Той е защитаван от адвокати от Първо отделение; те твърдят, че първо Воробьов е обвинен в контрабанда за това, че се е опитал да изпрати на китайците дистанционно управление на стар военен самолет по искане на провокатор от ФСБ, а след това в смартфона на учения е намерена снимка на отдавна публикуван реферат. Силите за сигурност откриват, че трудът съдържа държавни тайни, а картата с памет на смартфона съдържа "китайски прах".

През февруари 2022 г. Приморският областен съд осъжда К. на 12 г. в колония със строг режим за държавна измяна под формата на шпионаж. Съдът така и не разкрива името на обвиняемия. Твърди се, че мъжът е събирал секретна информация за съвременни хидроакустични системи за откриване на подводници, за да я предаде на представител на чужда държава.

По оценки на Би Би Си от началото на 2023 г. в Русия вече са образувани най-малко 26 дела за държавна измяна - повече, отколкото за цялата 2022 г. Само през миналата седмица ФСБ е открила четири нови. От специалната служба не предоставят подробности, а само имената и инициалите на замесените лица. 

Максималното наказание по член 275 от Наказателния кодекс доскоро беше лишаване от свобода до 20 години. В петък, 28 април, президентът Владимир Путин подписа изменения, предвиждащи доживотен затвор за това престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!