В Чечения пребиха журналистка и правозащитничка, които критикуват режима на Рамзан Кадиров

OFFNews 07 февруари 2020 в 16:54 3887 1

Снимка YELENA MILASHINA/FACEBOOK

Журналистката от "Новая газета" Елена Милашина и правозащитничката Марина Дубровина са пребити в четвъртък вечерта в Грозни - столицата на Чечения. 

Това е поредното нападение срещу критици на режима на президента на Чечения Рамзан Кадиров, който разчита на подкрепата на централната власт в Москва и на Владимир Путин.

Милашина и Дубровина са пристигнали в Грозни, за да присъстват на делото срещу блогъра Ислям Нуканов, който показа в YouTube елитен квартал в Грозни, където живеят роднини и приятели на Рамзан Кадиров. Естествено Нуканов набързо се сдоби с обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Снощният побой е станал пред хотел "Континент". Сред нападателите е имало и жени, които са ритали и удряли Милашина и Дубровина.

С агресорите е пристигнал и оператор, който с камера е заснел всичко. Милашина има травми по главата, тялото и шията.

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа заклейми нападението и призовава руските власти да гарантират безопасността на журналистката и правозащитничката.

Елена Милашина е автор на множество разследвания за нарушения на правата на човека в Чечения.

Днес тя заяви, че покушението е свързано с  нейната професионална дейност, тъй като "многократно е получавала заплахи от властите на Чечения и лично от Рамзан Кадиров във връзка с публикуването на критични материали за тежки нарушения на правата на човека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

07.02 2020 в 19:29

Ми, когато си пъхаш гагата в чужд свят, където не са те канили, и в неща които не разбираш - ядеш шамари.
Щото пък, ако стане каквото искат тия кокошки, в Грозни пак ще влезе 58-а армия. Само че, тогава те няма да си признаят, че ще са виновни за стотина хиляди трупа.
 
X

Подкастът на OFFNews