Ураганът "Пам" опустоши Вануату, бедстват над 267 000 души

ОFFNews 15 март 2015 в 12:29 2179 0

Ураганът "Пам" опустоши островната държава Вануату. До момента е потвърдена смъртта на 8 души, а над 80 са в неизвестност. 

"Сякаш настъпваше края на света, все едно в центъра на Порт Вила се взриви чудовищна бомба. В града няма вода, няма електричество. Засега не знаем колко души са загинали на другите острови, защото нямаме връзка с тях. Но е ясно, че ситуацията е доста сериозна", заяви представителят на ООН Елис Клемънтс. 

Според предварителна оценка на УНИЦЕФ над 267 000 души бедстват, като най-малко 54 000 от тях са деца.

От Австралия към Вануату са отпътували служители на Международния комитет на Червения кръст и други хуманитарни организации. Метеоролозите вече определиха "Пам" за една от най-мощните природни катастрофи в историята на Океания.

Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл призова международната общност да окаже незабавно помощ на страната му след удара на тропическия циклон "Пам", опустошил малката тихоокеанска островна държава.

Лонсдейл съобщи, че засега не знае точните данни за причинените щети, но ги определи като ужасяващи. До момента продължава да е неизвестна съдбата на жителите на много отдалечени острови, включително и на южната провинция Тафеа, по които циклонът нанесе най-силния си удар.

В страната е обявен режим на извънредно положение. В столицата на държавата, където живеят около 47 000 души, няма електричество. В руини са се превърнали административни сгради, болници, пътища и мостове, нарушена е работата на летището.

Мощният циклон ударил Вануату е нанесъл щети на 90% от къщите в столицата Порт Вила, има и "отнесени" цели общини, съобщават от организацията "Оксфам".

"Това може би е едно от най-тежките бедствия в Тихия океан, размерът на хуманитарните нужди ще е огромен. Цели общини са отнесени", казва Колин Колет ван Руйен, директор на "Оксфам" за Вануату.

Министър председателят на друга засегната от циклона държава Тувалу Енеле Сопоага каза, че повечето хора, живеещи на външните острови, са тежко засегнати, след като къщи и посеви са били отмити, а най-малко един остров е напълно наводнен.

По думите му има опасения за сигурността и здравето на хората, след като някои гробища са били разрушени.

"Четиридесет и пет процента от населението на Тувалу, повечето от които са на външните острови, са засегнати лошо, тежко пострадали. Ние се притесняваме за последствията с оглед на хигиена и доставки на основни неща, като храни, лекарства и вода", казва Сопоага.

Той пояснява, че правителствени екипи ще посетят отдалечените острови, за да оценят размера на щетите и да доставят помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови