Южна България остава в бедствена обстановка

OFFNews 10 март 2015 в 07:36 2680 3

Южна България остава в бедствена обстановка

Снимка EVN

Четвърти ден стотици населени места в Южна България все още са без ток и с прекъснати пътища след падналия сняг.

Бедствено остава положението в осем общини - Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън. 615 населени места са без ток. На места снегът е над два метра. 210 училища в бедстващите области са в принудителна ваканция заради снежната блокада. Някои от учебните заведения ще останат затворени и утре, съобщава БНТ.

Ситуацията в Кърджали продължава да е тежка, без електричество остава община Ардино и части от общините Кирково и Черноочене. Очакванията са до края на деня по-голямата част от проблемите с електроподаването да се решат. Заради лошото време железорешетъчен стълб от електрoразпределителната мрежа в района на Хасково се счупи на две (на снимката).

Пътищата до общинските центрове са разчистени, десетки села обаче остават откъснати. Днес усилията ще бъдат насочени към пробиването на път до тях.

Непреходим остава пътят Мадан-Златоград.

С възстановяването на мобилните връзки се увеличават и сигналите, че на много места няма храна и питейна вода. Кризисният щаб в Кърджали има готовност да изпрати хранителни продукти където има нужда. В района ще бъде изпратена допълнителна високопроходима техника, за да могат спасителните екипи да реагират бързо на сигналите за хора, които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Синоптиците предвиждат днес намаляване на валежите. На места все още ще превалява слаб сняг, а в източните райони слаб дъжд. От БАН съобщиха, че се наблюдава спадане на снежните покривки на повечето места в страната между 5 и 12 см.

Вчера река Тунджа при Елхово излезе от коритото си. В Елхово бяха залети приземните етажи на постройки, в близост до реката. В почти всички села по поречието на река Тунджа има наводнени мазета и приземни етажи. В Ямбол нивото на реката бележи лек спад за последното денонощие. Измерените стойности тази сутрин са 4м 30 см, което е с около 15 см по-малко от вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!