OFFRoad-Bulgaria тръгна към Родопите, за да закара генератори за бедстващите села

Владимир Йончев 13 март 2015 в 20:49 24039 16

Снимка Сергей Антонов

OFFRoad-Bulgaria в акцията си в помощ на наводненото село Бисер през 2012 г.

Доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria тръгнаха към Родопите, за да закарат електрогенератори на останалите без ток села в Кърджалийска област.

Хората от Форума събраха пари помежду си и закупиха всички налични генератори, които успяха да се намерят в София. Те са 30 на брой - 26 малки и 4 по-големи.

Значителна сума пари дари и "Монбат".

Всички генератори ще бъдат заредени с гориво, което беше дарено от ОМВ.

В акцията беше оползотворена и паричната награда, която OFFRoad-Bulgaria.com получи от фондация "Биоразнообразие".

Тъй като събраните пари бяха повече от наличните в София генератори, с останалите пари бяха закупени свещи, които са другата критична стока в откъснатите и останали без електричество села.

Въпреки че в района са почти всички аварийни екипи на всички енергоразпределителни дружества, щетите от снега са толкова големи, а падналите електропроводи са толкова недостъпни, че се очаква десетки села да нямат ток още най-малко месец. Най-тежко е положението в община Ардино, където все още има села и махали, до които не е прокаран път вече седмица.

Джиповете, които тръгнаха от София преди малко, са 6 на брой. Очаква се по пътя към Кърджали да се присъединят още няколко подготвени високопроходими автомобила.

Всички джипове са на хора от Мобилната спасителна служба към OFFRoad-Bulgaria.com. Хората от МСС са преминали обучение за шофиране в трудни условия и помощ при бедствия. Именно те бяха инициаторите и на тази акция.

Утре рано сутринта доброволците от Форума имат среща в областната управа в Кърджали, на която ще се разпредели къде да бъдат закарани генераторите и ще се планират другите действия. Според първоначалната информация, най-належащо е да бъдат закарани екипите на енергоразпределителните дружества до недостъпните станции, за да се опитат да ги ремонтират.

Автомобилите са оборудвани и с моторни резачки, защото се очаква да се наложи да се режат и разчистват паднали дървета и клони по пътищата към откъснати села и махали, които още не са разчистени.

Как се зароди идеята и как се организира доброволческата акция - можете да прочетете в тази тема на форума OFFRoad-Bulgaria.com.

В нея ще се дава и най-актуалната информация за развитието на акцията. OFFNews, разбира се, също ще следи темата чрез своите репортери, които са сред доброволците.

Новини и снимки ще има и в страницата на Мобилната спасителна служба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!