OFFRoad-Bulgaria тръгна към Родопите, за да закара генератори за бедстващите села

Владимир Йончев Последна промяна на 13 март 2015 в 20:49 22573 16

Снимка Сергей Антонов

OFFRoad-Bulgaria в акцията си в помощ на наводненото село Бисер през 2012 г.

Доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria тръгнаха към Родопите, за да закарат електрогенератори на останалите без ток села в Кърджалийска област.

Хората от Форума събраха пари помежду си и закупиха всички налични генератори, които успяха да се намерят в София. Те са 30 на брой - 26 малки и 4 по-големи.

Значителна сума пари дари и "Монбат".

Всички генератори ще бъдат заредени с гориво, което беше дарено от ОМВ.

В акцията беше оползотворена и паричната награда, която OFFRoad-Bulgaria.com получи от фондация "Биоразнообразие".

Тъй като събраните пари бяха повече от наличните в София генератори, с останалите пари бяха закупени свещи, които са другата критична стока в откъснатите и останали без електричество села.

Въпреки че в района са почти всички аварийни екипи на всички енергоразпределителни дружества, щетите от снега са толкова големи, а падналите електропроводи са толкова недостъпни, че се очаква десетки села да нямат ток още най-малко месец. Най-тежко е положението в община Ардино, където все още има села и махали, до които не е прокаран път вече седмица.

Джиповете, които тръгнаха от София преди малко, са 6 на брой. Очаква се по пътя към Кърджали да се присъединят още няколко подготвени високопроходими автомобила.

Всички джипове са на хора от Мобилната спасителна служба към OFFRoad-Bulgaria.com. Хората от МСС са преминали обучение за шофиране в трудни условия и помощ при бедствия. Именно те бяха инициаторите и на тази акция.

Утре рано сутринта доброволците от Форума имат среща в областната управа в Кърджали, на която ще се разпредели къде да бъдат закарани генераторите и ще се планират другите действия. Според първоначалната информация, най-належащо е да бъдат закарани екипите на енергоразпределителните дружества до недостъпните станции, за да се опитат да ги ремонтират.

Автомобилите са оборудвани и с моторни резачки, защото се очаква да се наложи да се режат и разчистват паднали дървета и клони по пътищата към откъснати села и махали, които още не са разчистени.

Как се зароди идеята и как се организира доброволческата акция - можете да прочетете в тази тема на форума OFFRoad-Bulgaria.com.

В нея ще се дава и най-актуалната информация за развитието на акцията. OFFNews, разбира се, също ще следи темата чрез своите репортери, които са сред доброволците.

Новини и снимки ще има и в страницата на Мобилната спасителна служба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2015 в 23:35

@смях в залата: мързи ме да пиша за това ще кажа че си просто много глупав и тесногръд човек. тезата ти може да бъде оборена по 100 причини! гледай малко новини глупако!

14.03 2015 в 16:14

Вие какво искате от тях,
да хванат да вършат работата на Енергото и на другите лежачи ли! Тръгнали са когато са могли и когато са решили!
А Вие защо не тръгнахте! Ама само можете да плюете за да keсе чувсвувате засрамено от собственото си нищо правене! Lие, които ги плюете, някога нещо полезно да сте свършили?
Oа сте помагали при касенето на пожара на Витоша, както те и ние туристите? Да сте помагали с нещо при наводнението н с.Бисер? А другаде да сте помогнали с нещо?
"На робът свобода не му трябва,
трябва му дру роб..."
т.е. някои по които да плое и храчи!

И знаете ли защо плюете? Защото сте дребнави душици и Ви е неудобно че някой е по-стойностен от вас!
За това!

Успех и безаварийно пътуване момчета!

14.03 2015 в 16:07

БРАВО!
Браво и благодарност на доброволците!

14.03 2015 в 09:17

Искрени благодарности !

14.03 2015 в 09:12

Именно. Търсете ги само когато стане не чак толкова опасно.

А че са Интернет герои - такива са

14.03 2015 в 08:28

Благодаря! Да сте живи и здрави...

14.03 2015 в 07:20

ЖЕСТОКИ СА!На нашата улица имам двама приятели от това съобщество.Много готини хора.Миналото лято,помогнаха на наводнен къмпинг на Морето,за да могат хората да си извлекат колите и караваните,затънали в калта.Сега,отново откликват за помощ към закъсали хора.
Тази солидарност за мен е нещо уникално добро.
Браво.

14.03 2015 в 07:07

За какво ги поздравявате ? Цяла седмица когато имаше виелици и вятър и пътищата бяха непроходими тези убавци си стояха пред компютрите и пишеха че няма държава . В същото време къде държавата , къде общини ,кметства и местни хора се бореха със стихията . Днес когато пътищата са отворени тия тръгнали с по две бутилки вода да си правят Пи Ар . Защо не отидоха да помомагат на момчетата от енергото в преспите и просеките и да се катерят по далекопроводите . Някои ще кажат че това им е работата . Да вярно е но са хора като нас и те имат нужда от подкрепа и топъл чай .Тук в България винаги ни е било проблем да оценим правилно кой заслужава поздравления . Обикновено едни вършат работа други обират овациите .

13.03 2015 в 23:26

Национални герои!

13.03 2015 в 23:25

УСПЕХ И БЕЗАВАРИНО