Управляващата коалиция печели на изборите в Норвегия

OFFNews 12 септември 2017 в 17:01 1963 2

Дясноцентристката коалиция, оглавявана от премиера Ерна Сулберг, печели изборите в Норвегия. Според неокончателните данни коалицията получава 89 места в 169-местния парламент. 

Окончателните резултати все още не са ясни, но Сулберг вече обяви победата си и подчерта, че успехът се дължи на работата им като сплотен екип. 

"Получихме подкрепа за още четири години, защото свършихме това, което обещахме", каза Сулберг в Осло.

Тя благодари на съпартийците си и гласоподавателите, на по-малкия си коалиционен партньор в управлението - дясната популистка Партия на прогреса, както и на двете малки центристки партии, които подкрепят дясноцентристкото правителството, съобщиха ДПА и БТА. 

Според резултатите на базата на 95% обработени бюлетини четирите партии в коалицията печелят 89 места в парламента - със 7 по-малко от тези, които коалицията имаше до момента. 

Преизбирането на Сулберг ще е първото на премиер от Консервативната партия от 1985 г. и говори за популярността на министър-председателката. 

Лидерът на опозиционната Работническа партия Йонас Гар Стьоре призна поражението си и поздрави Сулберг.

Стьоре заяви, че остава на поста си като лидер на партията, която ще бъде "конструктивна и трудна опозиция". 

Сулберг каза, че ще обсъди с партньорите си политиката на бъдещето правителство, но добави, че за това "има много време".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков