Украйна: ВЕЦ на река Днепър е ''в критично състояние''

OFFNews 02 юни 2024 в 09:12 4386 2

Снимка Ройтерс

Украинска водноелектрическа централа на река Днепър, близо до град Запорожие, е "в критично състояние" след руска ракетна атака, съобщиха снощи местните власти, цитирани от ДПА.

"Експерти трябва да дадат оценка на безопасността за язовира, в който е изградена централата", каза началникът на областната военна администрация на южната Запорожка област Иван Фьодоров пред украинската държавна телевизия.

"За момента двата бряга са напълно откъснати един от друг, така че местните жители няма да могат да прекосяват водното пространство", уточни той.

Днепърската ВЕЦ е атакувана неколкократно през последните месеци от руските въоръжени сили, припомня ДПА. Пожар избухна след масирано ракетно нападение в края на март. Тогава тя претърпя сериозни щети и трябваше да преустанови за кратко дейността си, добавя агенцията.

В нощта срещу събота водноелектрическата централа отново е била поразена и движението през язовира е било временно спряно.

Вчера националният електроенергиен системен оператор „Укренерго“ съобщи за поражения в Донецка и Днепропетровска област, на изток, югоизточната Запорожка област, централната Кировградска област и Ивано-Франковска област, на запад.

Най-големият частен производител на електроенергия в Украйна, казва, че при атаката са били поразени две негови
топлоелектрически централи и са нанесени сериозни щети по оборудване.

Украйна изгуби над осем хиляди мегавата от мощността на електрическите си централи от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. в резултат от военните действия, като това доведе до режим на тока и покачване на цените на електрическата енергия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    2

    dolivo

    02.06 2024 в 10:58

    Безсилие и беззъбие води до геноцид.

    Това е руский мир.

    2550

    1

    alfakentavur

    02.06 2024 в 10:31

    Когато орките търпят неуспехи на фронта си отмъщават на електроцентралите в Украйна.