Мащабна атака по украински енергийни обекти

OFFNews 01 юни 2024 в 20:29 3853 0

обстрел

Снимка Ройтерс

Обстрел над украинска територия

Мощна въздушна атака на Русия причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области.

Националният електроенергиен системен оператор „Укренерго“ съобщава за поражения в Донецка и Днепропетровска област, на изток, югоизточната Запорожка област, централната Кировградска област и Ивано-Франковска област, на запад.

"Днес сутринта руснаците нанесоха нов удар по украински енергийни съоръжения. Това е шестата масирана, сложна атака с ракети и безпилотни (летателни апарати) срещу цивилна енергийна инфраструктура", пише в изявление на компанията. 

Най-големият частен производител на електроенергия в Украйна, казва, че при атаката са били поразени две негови
топлоелектрически централи и са нанесени сериозни щети по оборудване.

Според руското министерство на отбраната, цитирано от  ТАСС обаче, ударите били срещу складове със западно въоръжение.

Руската държавна информационна агенция допълва, че ударите са с високоточни оръжия по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна, обслужващи отбранителната ѝ промишленост.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 35 от 53-те ракети, изстреляни от Русия, и 46 от пуснатите от нея 47 дрона, сочат данни на военновъздушните сили. Вследствие на въздушните удари на няколко места в страната са избухнали пожари. До момента няма информация за жертви.

От март въздушните удари срещу енергийна инфраструктура на Украйна се увеличиха, изваждайки от строя по-голямата част от украинските топло- и водноелектрически централи. Това води до спирания на тока, а вносът на електроенергия се увеличи до рекордно високи равнища, припомня БТА.

Междувременно броят на жертвите при руския ракетен удар по пететажен жилищен блок в Харков вчера се увеличи до седем, предаде Укринформ. Отломките продължават да се претърсват за хора.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх