Украйна спря плащанията за газ към Русия

OFFNews 12 април 2014 в 19:32 5591 24

Държавната украинска енергийна компания "Нафтогаз" е прекратила плащанията за природен газ към Русия до приключване на преговорите за цената. Това обяви днес изпълнителният директор на компанията Андрий Коболев.

В началото на месеца руският доставчик "Газпром" вдигна цената на газа за Украйна от 268 на 485 долара за 1000 кубически метра. Причината, посочиха от руската компания, е, че Киев вече не отговаря на условията за предходните отстъпки.

„Не виждаме причина за преразглеждане на цената. Смятаме, че цена около 500 долара е непазарна, неоправдана и неприемлива, каза още Коболев в интервю за седмичника "Зеркало Недели".

Русия настоява Украйна да плати натрупаните задължения от 2.23 милиарда щатски долара към „Газпром“ и да започне да плаща месец за месец по новата цена. Заради спора с Киев тази седмица руският президент Владимир Путин заяви в писмо до 18 лидерите на 18 европейски държави, сред които и България, че може да се повтори сценарият от 2009 г. със спиране на доставките за Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!