Словакия обяви, че е готова за спиране на руските газови доставки

OFFNews 12 април 2014 в 18:29 6883 14

Словакия е технически готова за намаляване или пълно спиране на руските доставки на природен газ през територията на Украйна. Това заяви днес словашкият министър на икономиката Томаш Малатински, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В подземните газохранилища на страната в момента има 1,7 милиарда кубични метра природен газ, който ще стигне за 140 дни, посочи министърът. Достатъчни са и запасите от петрол, които ще стигнат на Словакия за 150 дни, добави Малатински.

Словакия е една от тринайсетте европейски държави, които получават енергийни доставки от Русия и които тази седмица получиха писмо от руския президент Владимир Путин с предупреждение за евентуално повторение на газовата криза от 2009 г. заради кризата в Украйна. Останалите адресати на това писмо са Германия, Австрия, България (както стана ясно вчера, кабинетът също е получил предупредителното писмо), Хърватия, Италия, Франция, Унгария, Гърция, Полша, Чехия, Румъния и Словения. Писмото са получили също Македония и Турция. 

Причината за евентуалното спиране на доставките е спорът между Русия и Украйна за газовия дълг. Украйна не е плащала на Русия за потреблението си и по данни на „Газпром" към 9 април, дължи за доставките 2,23 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!