Путин предупреди Европа за нова газова криза

OFFNews 10 април 2014 в 18:05 9073 19

Владимир Пуютин

„Критична ситуация“ с дълговете на Украйна към Русия може да доведе нежелани последици за преноса на гориво към Европа. Това е заявил руският президент Владимир Путин в писмо до няколко европейски лидери, съобщиха руските медии.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в писмото Путин е изразил „изключителна тревога за ситуацията" и е заявил, че тя трябва да бъде разрешена незабавно. За целта президентът предлага и конкретен подход.

Ден по-рано на среща с правителството Путин каза, че на Украйна трябва да се подава толкова газ, за колкото е платила месец предварително. Той нареди да започнат преговори с Киев по въпроса и посочи, че ако Украйна не приема среща, Москва ще премине към този извънреден вариант.

По данни на "Газпром" украинците дължат на Русия над 2.2 млрд. долара за газ към края на март.

Евентуалната газова криза бе тема и на изявление на първия вицепремиер Игор Шувалов в Берлин. На бизнес конференция Шувалов каза, че потребителите на Запад ще платят цената на евентуално въвеждане на нови санкции срещу Русия. В кулоарите на форума руският вице разговаря с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Както "Ройтерс" припомни, Германия е най-големият потребител на природен газ в Европа и докато ЕС говори за намаляване на енергийната зависимост от Русия, тя увеличава дела на руската енергия. Сега Германия консумира над 80 млрд. куб.м газ годишно, което покрива около една трета от вноса.

Руският газ покрива около 30% от нуждите на Европа, посочи Шувалов. В същото време това количество съставлява около 3/4 от целия руски енергиен експорт. "Русия е по-зависима от европейските пазари, отколкото Европа е зависима от руските доставки", обобщи вицепремиерът.

Той обаче предупреди, че усилията за намаляване на обвързаността с Русия няма да намалят разходите, защото ще трябват инвестиции в нова инфраструктура за внос - от САЩ, например, които дадоха заявка в тази посока. "Ще плащате за това повече, тоест потребителите ще плащат по-висока цена, а руският газ ще се използва някъде другаде по света", каза Шувалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews