Украйна ще съди за измяна получилите руски паспорти доброволно и по собствено желание

OFFNews 13 септември 2022 в 20:12 6619 4

В червения руски паспорт мнозина виждат

Снимка Владимир Никифоров

В червения руски паспорт мнозина виждат "червенокожия съветски паспорт", възпят от Владимир Маяковски.

Украинците, които доброволно са получили руски паспорти ще бъдат съдени за държавна измяна. Това съобщи съветникът в кабинета на Володимир Зеленски Алексей Арестович.

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент уточни, че става въпрос за онези лица, чиято противозаконна дейност е установена от следствието. Той допълни, че украинците, взели паспорти на Руската федерация принудени от обстоятелствата, например за да си получават пенсията, няма да бъдат наказателно преследвани.

По-рано миналия месец имаше съобщения, че жителите на Волчанския район в Харковска област са започнали да получават руски паспорти.

В условията на пълномащабна война, която Русия води в Украйна националното законодателство предвижда за „колаборационизъм“, т. е. умишлено сътрудничество с врага, насочено против страната във военно време, може да доведе до глоба в размер на до 170 хиляди гривни, което прави ок. 4600 долара, или лишаване от свобода за срок от 3 до 4 години. Ако деянието се преквалифицира като държавна измяна, тогава максималното наказание е доживотен затвор с конфискация на имуществото.

Инкриминирането на замяната на украинско гражданство с руско в условията на война беше анонсирано от вицепремиера и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук още през юли т. г. „Въвеждането на наказателна отговорност за получаване на руски паспорт е не толкова правен, колкото политически въпрос.“ – заяви Верешчук след закрито междуведомствено съвещание в Киев.

„Въпросът не е толкова правен, колкото политически. От една страна, паспортът на окупатора помага на обикновения човек да оцелее при временна окупация. От друга страна, как да обясним такова поведение на онези наши граждани, които са изправени пред смъртта на първа линия в името на всички нас. Включително и по тази причина никога няма да има руски паспорти на нашата земя.“ – каза Верешчук. Тя допълни, че по тази тема може да се спори дълго, но не трябва да се забравя, че в червения руски паспорт има много украинска кръв – на военни, цивилни, жени и деца. Още тогава вицепремиерът заяви категорично, че обсъжданията предстоят, но посоката е определена

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Дечко

14.09 2022 в 08:35

що за глупаво намерение? след войната, вместо обединени да възстановяват украйна, ще се ловят вещици ли? в края на краищата, тези хорица трябва физически да оцелеят - без руски паспорт няма достъп до продоволствия...

8053

2

DARTH VADER

13.09 2022 в 23:11

ТОВА Е ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС ЗА НАС...

КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИМ С ТЕЗИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ,КОИТО НЯМАТ РУСКИ ПАСПОРТИ НО ИНАЧЕ БОГОТВОРЯТ РУСКИЙ МИР...?

ХЕМ ДА Е ХУМАННО,ХЕМ ДА НЕ ПРЕЧАТ ПОВЕЧЕ НА ОСТАНАЛИТЕ???



ТОВА Е ВЪПРОС ЗА МИЛИОН ДОЛАРА;)))

10298

1

AntiZ

13.09 2022 в 20:47

Тези хора така се напатиха, че ще режат от корен! При нас комунистите станаха социалисти, царисти, гербисти и всякакви "исти", измет от начало до край. И затова ще се излагаме пред целия цивилизован свят и ще казват за нас: "тия са боклуци, хора без грам достойнство, руски подлоги!" Това последното е и най- обидно. Да те отъждествяват с някакви изроди, неспособни да създадат нищо освен война, кражби, лъжи и убийства...