Украйна привика посланика ни в Киев заради думите на Радев за Крим (допълнена)

OFFNews 19 ноември 2021 в 13:33 9361 13

Снимка БНТ - пресцентър

Украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев заради думите на Румен Радев по време на предизборния дебат вчера с проф. Анастас Герджиков. Държавния глава заяви, че Крим "в момента е руска територия". Радев обясни, че позицията му е същата като през 2016 г. – "във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия заради Крим и Украйна, не дават резултат – колко години нямаме ефект от тези санкции. Търсят се прагматични подходи как да бъде решен този проблем".

От пресцентъра на украинското външно министерство съобщават, че Киев е предал на посланика позицията на държавата "за некоректността и недопустимостта на изказванията на президента на България Румен Радев относно Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати".

Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и остро противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници.

Оттам очакват Радев да опровергае изказването си от вчера.

Посланикът Костадин Коджабашев е уверил, че България поддържа непоклатима позицията си в подкрепа за териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията ù, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа.

Междувременно и Европейската комисия реагира чрез свой говорител. Той обяви, че от гледна точка на 27-те държави и на институциите на ЕС Крим е Украйна, съобщи БТА.

"Няма да коментираме изявлението на президента Радев, но можем да припомним какво е становището на ЕС за Крим - Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана, в нарушение на международното право от страна на Русия", посочи говорителят. Той добави, че тази позиция е много ясна от 2014 г. и оттогава е повтаряна многократно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

11

2021

19.11 2021 в 23:07

А княз Владимир руски ли е, украински ли е...?

-1580

9

Bace7

19.11 2021 в 19:30

Крим никога не е бил украински, пришит е в нарушение на съветските закони към вътрешната територия на СССР - УССР, а и населението на 90% е руско. ЕК какво ще се изходи за Косово, след като поне 5 страни от ЕС не го признават? Или за "присъствието" на САЩ в Гуантанамо, Куба? Някакъв диктатор бил принуден да подпише "договор", и другарете каубойци забравили да си тръгнат.

1956

8

sss700431

19.11 2021 в 18:44

Исторически Крим е руски. Но и анексията му по този начин не е акт който може да се подкрепи. Я си представете ,че тавариш Путин обяви Бургас и в частност територията на Лукойл ,поради гъсто заселени руски граждани е територия която представлява особен интерес за Русия и ни прати едни "зелени човечета". Разбирам , че примера ми не е особенно точен, но да се решават териториални проблеми по този начин ,не е особенно цивилизовано.И какво каза президента Радев ,че в момента положението е такова , каквото е. И мерките които Европа взе ,не вършат работа. Може би не е особенно дипломатично , но е вярно.

1730

7

Ivan

19.11 2021 в 18:36

Няма никаква драма, въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение с международното право, но както казах на дебата снощи – има реалности в политиката и в момента Крим е руски.
1.09.1939- Райха у Полша. 17.09.1939 СССР- и те у Полша, но откъде Изток. И двете държави нарушават международното право, появяват се едни реалности, след коета следва трагедията ВСВ! Този идиот, с претенциите за втори мандат, да определя нарушаването на общоприети норми за мирно съществуване за нещо пост-фактум като нормална практика !!!! Е...м ти и руското мекере! Според думите му- бандитска Русия може да прави каквото си иска, а ние ще го приемаме за нормално! Той-да, щото им дължи длъжността, но ние-не!

6145

6

kokoten

19.11 2021 в 14:58

Крим е руски от край време...украйнски е от 50 години когато Никита го хариза на тях в знак на неразрушимата дружба...да,да ама не...сега си го вземаха и така е правилно,иначе е храни куче,да те лае...

14469

5

случайно прочетох

19.11 2021 в 14:40

"заяви, че Крим "в момента е руска територия""

В МОМЕНТА!!!

Украинците да си върнат Крим и ще бъде украинска територия!