Украйна освободи екипажа на задържания руски танкер

OFFNews 25 юли 2019 в 21:30 2139 0

Снимка ССУ

Украинските власти освободиха екипажа на руския танкер, който беше задържан на пристанището в Измаил, танкерът обаче остава при тях. 

Украйна задържа руския танкер във връзка с предполагаемото му участие в инцидента в Керченския пролив, при който руските власти задържаха три украински кораба. 

Според Службата за сигурност на Украйна руският танкер "Ника спирит", разпознат като танкера "Нейма", е бил блокирал украинските кораби при инцидента в Керченския пролив. ССУ посочи, че задържаният съд "е признат за веществено доказателство и се подготвя официално искане в съда за задържането му".

Моряците от задържания в Измаил руски танкер се връщат у дома, а самият кораб остава в Украйна, каза представител на руското посолство в Украйна, цитиран от ТАСС и БТА.

Членовете на екипажа са били разпитани и след това освободени.

На кораба са извършени упълномощени от украински съд следствени действия - обиск, конфискуване на документи, записи на разговори по радиото по време на конфликта в района на Керченския пролив, бордови дневници.

Според украинския журналист Юрий Бутусов танкерът пътувал към Измаил, за да му бъде направен ремонт и не превозвал товар. Задържането и проверката му били одобрени снощи от украинския президент Володимир Зеленски, каза журналистът, специализиран в теми, свързани със сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови