Украйна може да забави заплати и пенсии, ако не получи чуждестранна помощ

OFFNews 27 декември 2023 в 20:29 1735 1

Снимка БТА/АП

Украинският министър на икономиката и първи вицепремиер Юлия Свириденко

Правителството на Украйна е изправено пред перспективата да забави изплащането на пенсиите и заплатите на държавните служители, ако ключовата западна финансова помощ не бъде одобрена скоро, каза вицепремиерът Юлия Свириденко пред в. „Файненшъл таймс“.

След началото на руското нашествие през февруари 2022 г. Киев насочва всичките си приходи към отбраната и разчита на чужда подкрепа, за да покрие всичко – от пенсии до социални плащания.

Ключови финансови пакети, включително 50 милиарда евро (55,54 милиарда долара) от Европейския съюз, са блокирани в Брюксел и Вашингтон. „Подкрепата на партньорите е изключително важна“, каза Свириденко пред вестника. „И тя ни трябва спешно“.

Вицепремиерката поясни, че забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери.

Властите в Киев се надяват на незабавно инжектиране от чужбина на 18,5 милиарда евро и повече от 8 милиарда долара, за да се помогнете за следващото покриване на годишния бюджетен дефицит от 43 милиарда долара.

Свириденко каза за „Файненшъл таймс“, че се надява финансирането от ЕС да бъде одобрено през февруари и получено през март 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

27.12 2023 в 21:40

По един или друг начин Украйна ще получи нужните средства. Само преди седмица ЕС им отпусна €1,5 млрд. финансова помощ за текущи разходи.

Милиони украински бежанци работят и допринасят за растежа на европейската икономика. Ефекта върху военната промишленост няма смисъл да го споменавам.

Замразените руски активи на Запад са достатъчни за покриване на всички досегашни и бъдещи заеми заедно с лихвите. За безвъзмездните средства гордите украинци плащат с кръвта си на фронта.

Няколко десетки и стотици милиарда са нищо в сравнение с услугата, която тази страна прави на Европа и света в неравната битка срещу православната джамахирия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!