Русия изпрати хуманитарен конвой в Украйна, Киев може да го блокира

OFFNews 12 август 2014 в 15:30 5738 15

Снимка BBC

Русия изпрати хуманитарен конвой в Украйна

Русия, съвместно с Червения кръст, изпрати хуманитарен конвой в Източна Украйна. Това съобщи руският президент Владимир Путин на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, обявиха от пресслужбата на Кремъл.

Барозу подчерта, че ЕС подкрепя международните усилия за оказване на помощ на хора, които се нуждаят от нея, но предупреди Русия да не предприема едностранни военни действия срещу Украйна по какъвто и да било предлог, в това число и хуманитарен.

Според руските медии хуманитарната помощ се състои от тонове зърно, бебешки храни, лекарства и електрически генератори за жителите на Източна Украйна.

Руските власти обявиха, че има подкрепата на Киев за хуманитарната помощ.

Въпреки това обаче украинското външно министерство помоли Русия да не прави опити да прехвърли камионите с хуманитарна помощ на украинска територия без спазването на необходимите условия.

На фона на нееднократните нарушения на руската страна на държавната граница на Украйна и доставките на оръжия, техника и наемници, Украйна има основания да се притеснява, че хуманитарният конвой може да бъде използван за по-нататъшна ескалация на напрежението и допълнително усложняване на ситуацията, посочиха от министерството.

Украинските власти изразиха притеснението си от това, че може хуманитарният конвой да се използва като претекст за нахлуване на руската армия в Източна Украйна.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков определи това като безумие и обяви, че мисията е изцяло хуманитарна.

Очаква се хуманитарният конвой да достигне украинската граница в следващите два дни.

Украинските власти обявиха, че имат готовност за приемането на помощите, но има възможност те да бъдат блокирани, ако условията за доставката не отговарят на изискванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!