Украинската прокуратура проверява 600 служители на обвинението във фронтовите области на Украйна

Красимир Крумов 01 август 2022 в 21:25 2220 0

Андрей Костин

Снимка Офис на Генералния прокурор на Украйна

Андрей Костин

Генералната прокуратура на Украйна е започнала проверка за колаборационна дейност сред служителите на обвинението във фронтовите области, съобщи агенция УНИАН. Проверяват се над 600 служители не прокуратурата, които са пресичали границата по време на военното положение.

Мерките по отношение на служителите от системата бяха обявени в националния телевизионен маратон от новия главен прокурор Андрей Костин. „Днес подписах заповед за провеждане на вътрешно разследване срещу служители на прокуратурата на предните райони, включително тези във временна окупация“, каза Кодстин

По думите на обвинител номер 1 целта на разследването е да се провери кой къде е бил в началото на войната, какви мерки са взети за опазване на помещенията на прокуратурата, материалите по делата, имуществото и има ли информация за участието на служители в колаборационистки действия.

Костин отбеляза още, че на 5-ма прокурори и 3-ма държавни служители вече са повдигнати обвинения за колаборационистка дейност. Едно от делата вече е внесено в съда. Продължава работата по над 600 случая на служители на прокуратурата преминали границата по време на военно положение.

На 19 юли Върховната Рада освободи Ирина Венедиктова от поста главен прокурор. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обясни, че по отношение на главния прокурор са възникнали много въпроси, свързани с големия брой предатели сред служителите на прокуратурата, които са останали на окупираната територия и работят за Руската федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови