Украинската армия удари с HIMARS сградата на Херсонската областна администрация и Апелативния съд

При едновременна атака срещу сградата на Генералната прокуратура на т. н. ЛНР в Луганск е убит главният прокурор Сергей Горенко

OFFNews 16 септември 2022 в 11:42 15677 10

Тъмни кълбета дим над сградата на окупационната администрация на Херсон.

Снимка Скриншот от видеото на ТАСС

Тъмни кълбета дим над сградата на окупационната администрация на Херсон.

Въоръжените сили на Украйна са ударили с ракетни центъра на Херсон и заетата от проруското управление сграда на областната администрация в града, съобщи агенция ТАСС, която цитира заместник-ръководителя на областната администрация Кирил Стремоусов. "Ударена е администрацията. Уточняваме." - допълни Стремоусов. Местните сайтове пишат, че ударите са осъществени с ракети HIMARS. 

Другата заместник-губернаторка Екатерина Губарева е публикувала видео в Телеграм и разказва, че атаката е дошла в момент, в който се е провеждало съвещание на ръководителите на окупационните администрации от градските и общинските органи на властта. "Не разбрах какво стана... дим, звън в ушите. Дойдох на себе си, когато някой ме дърпаше в неизвестна посока. Щом се вдигна димът разбрах, че е някакъв младеж, който ми помогна да изляза от руините. Жива съм, на работното си място, броим служителите ни." - написа още Губарева. Засега се знае, че сред загиналите е шофьорът на началничката на отдел "Труд и социална политика" Алла Бархатнова, самата тя е ранена.

Очевидци разказват за най-малко пет ракети в района на седалището на окупационната власт. Има убити и ранени, допълва ТАСС и показва видео, на което се виждат гъсти кълбета дим над сградата на съдебната палата в Херсон, по-точно на Апелативния съд, където след окупацията са настанени военната комендатура и щабът на цивилно-военната областна администрация. Херсонските телеграм канали съобщават, че са разрушени два от етажите на сградата.

Буквално минути след съобщенията за атаките срещу Херсон РИА Новости пусна и информация и видео за взрив в Луганск. Според агенцията се е разнесла силна експлозия в сградата на Генералната прокуратура на т. н. ЛНР в центъра на Луганск. Районът е отцепен, по предварителни данни има жертви, съобщава руската агенция. Местни източници твърдят, че при удара е разрушен кабинетът на генералния прокурор Сергей Горенко. Малко по-късно РИА Новости потвърди новината и я допълни с информацията, че при взрива е загинал и заместник-генералният прокурор Екатерина Стегленко.

Засега не се съобщава дали става въпрос за атака отвън или за активиране на взривно устройство вътре в сградата. Минувачи са публикували видео, което показва избити прозорзи на кабинети от лицевата фасада на прокуратурата и разхвърляни дограма и предмети в пространството пред сградата, което говори, че адската машина може да е задействана в прокуратурата.

Кореспондентът на руския "Известия" в Луганск, който живее на няколкостотин метра от мястото на взрива разказа във видеоклип, че първоначално се е чул шум, като от събаряне на строителни материали. Едва след това забелязал избитите прозорци на третия етаж в сградата на прокуратурата. Журналистът разказа и интересна подробност, че срещу кабинета на Горенко се намира сградата на съда, където от вчера върви процес срещу сътрудника на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шарбанов, обвинен в държавна измяна и шпионаж в полза на ЦРУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

16.09 2022 в 15:34

Бармалейчето, всички разбрахме вече за безаналоговите руски оръжия. От някои освен картинка, има и по една-две бройки произведени.
Я сега като специалист обясни как великата сила стигна до внос на джепане и дронове от такива високотехнологични места като Северна Корея и Иран.
Благодарим предварително.

-240

9

редовно четящ

16.09 2022 в 14:28

Още хубави новини!

-2175

8

IvanGrozn

16.09 2022 в 13:45

БОЙ ПО ГНУСНАТА РУСКА СГАН! САМО ТАКА ЩЕ СЕ НАУЧАТ. ГНУСНА МРЪСНА РУСКА ПОМИЯ!

15914

7

поп Дръвчо

16.09 2022 в 13:38

Барми, една от тия ракети май удари руско село в Страврополския край.

10298

6

AntiZ

16.09 2022 в 13:27

Винкела и арла-барла-рей-логореята потресени, че гордата украинска армия мели руzzнята на кайма, токсична дори и за плъховете под мостовете на перловската.

1220

5

хr4

16.09 2022 в 13:08

Забавно е да се гледа как тролетариата се опитва безуспешно да избърше н....ите за..ци на руснята!

2051

4

Propaganda

16.09 2022 в 12:49

Украйна цели военни обекти, пълни с терористи и съучастници на путинския фашустки режим.


раските унтерменшени от ден първи целят родилни домове, театри, молове, жилищни сгради, болници.

Два свята. рацкият е излишен.

3650

3

ImBlack

16.09 2022 в 12:41

Смърт за путлериските св*име, свобода за Украйна!
Съвсем скоро ще бъдат натикани обратно във фашистката си евразийска кочина, а нашите щом не им харесва в Европа могат да са изнасят отсега! После ще е късно, когато кочината бъде оградена с бодлива тел, минни полета и противотанкови заграждения!