Убиват все повече деца във войната в Сирия

ОFFNews 12 март 2018 в 12:20 8921 0

Снимка Ройтерс

Все повече деца са убивани в конфликта в Сирия, предупреди днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че мрачната констатация е била направена в момент, когато войната навлиза тази седмица в осмата си година.

В доклад, публикуван днес, УНИЦЕФ подчертава, че миналата година в Сирия са били убити с 50 процента повече деца, отколкото през предходната, и предупреждава, че настоящата година се очертава още по-мрачна.

Близо 200 деца са били убити в бунтовническия анклав край Дамаск Източна Гута при бомбардировки на правителствените сили от февруари по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената организация 20 процента от жертвите на офанзивата са деца.

В доклада УНИЦЕФ цитира Сами, дете от Южна Сирия, което сега е бежанец в Йордания: "Излязох да си играя в снега с моите братовчеди. Падна бомба. Видях ръцете на мой братовчед да се откъсват пред очите ми. Загубих и двата си крака."

Директорът на УНИЦЕФ за Близкия изток Герт Капелере подчерта, че "децата инвалиди са изложени на реален риск да бъдат пренебрегвани и заклеймявани, докато конфликтът продължава безмилостно".

Според Детския фонд на ООН около 3,3 милиона деца в цяла Сирия са изложени на риск да се натъкнат на взривни устройства, а десетки училища са били поразени само миналата година.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови