Твърде скъпо удоволствие: Разрешителното за притежание на кола в Сингапур скочи до рекордните $106 хил.

Мярката цели ограничаване на задръстванията в островния град държава и насърчаване използването на обществения транспорт

OFFNews 05 октомври 2023 в 14:32 4131 0

С автомобил из Сингапур.

Снимка pexels.com

С автомобил из Сингапур.

Драстично поскъпване на сертификата за притежание на голям семеен автомобил утвърди Сингапур. Той вече ще струва рекордните 146 000 сингапурски долара, или 106 619 щатски.

Градът държава въведе 10-годишна система за издаване на сертификати за право на ползване през 1990 г. като мярка срещу задръстванията. Те са огромен проблем в населената с близо пет и половина милиона души площ, която е едва 728,6 km².

Сертификатите се продават на търгове, които се провеждат на всеки две седмици. Правителството контролира броя на сертификатите за продажба.

Заедно с данъците и вносните мита, тази система превърна Сингапур в най-скъпата страна в света за закупуване на автомобил.

Например нова стандартна Toyota Camry Hybrid струва около 250 000 сингапурски долара в Сингапур, което включва цената на сертификата и данъците. Това е около шест пъти по-скъпо, отколкото например в САЩ.

Съществуват различни видове сертификати за по-малки автомобили, мотоциклети и търговски превозни средства. Цените им нараснаха драстично покрай пандемията. Най-ниската цена на сертификат за автомобил е 104 000 сингапурски долара, което е почти три пъти повече от 2020 г. Така наречената "отворена" категория, при която няма ограничения за какви автомобили може да се използва, също достигна рекордно висока стойност от 152 000 сингапурски долара.

Алис Чанг от Toyota Borneo Motors заяви пред Би Би Си, че е очаквала рязко увеличение на цената на COE поради голямото търсене на нови автомобили. "Винаги, когато имаме луксозни автомобили, купувачите се редят на опашки пред магазина ни", каза тя.

Сингапур редовно се нарежда сред страните с най-голям брой милионери в света. Въпреки това за обикновените сингапурци, чиято средна заплата е около 70 000 сингапурски долара, схемата на сертификатите означава, че може да е трудно да си позволят автомобил.

Правителството се стреми да насърчи жителите да използват системата на обществения транспорт, която е класирана като една от най-добрите в света. Миналата година бяха поети ангажименти за над 60 млрд. сингапурски долара за разширяване и обновяване на железопътната мрежа на страната през следващото десетилетие.

В края на миналата година в града държава са се движили малко под 1 млн. лични автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика