Турция оспори границата с Гърция. Атина: Това е неоснователно

OFFNews 17 август 2017 в 08:26 2121 2

Гърция отхвърли твърденията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че няма морска граница между двете държави, като „неосновани“. Според гръцките дипломатически източници думите на министъра отразява последователната турска политика да подкопае статуквото в Егейско море, пише Ekathimerini, цитиран от "Фокус".

Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос описа думите на турския външен министър като „екстремни“, посочвайки, че те няма да допринесат за изграждането на климат на доверие между двете държави. „Знаем много добре, че има морски граници и че има международни договори“, заяви той и добави, че що се отнася до Гърция, „няма начин, по който да позволим на някой да оспорва международните договори и морските граници“.

Говорейки пред парламента на Турция Мевлют Чавушоглу оспори Лозанския договор, който установява съвременните граници между Гърция и Турция, и каза, че Анкара няма да приема „фактическата ситуация“ в Егейско море. Той заяви, че редица проблеми остават неразрешени между двете страни. „Сред тях са въпросът за суверенитета на редица островчета и скални формации, както и фактът, че няма морска граница, която да е установено с международно споразумение между Турция и Гърция“, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

17.08 2017 в 12:50

Изключая Република Скопие,Турция май е най-младата държава на Балканите,което пък е основание за претенции към нея

10538

1

Black Hex

17.08 2017 в 11:02

Закъсняха даже с великоимперските си амбиции кълцаните чалми.
Гледай Гърция, мисли за България!
Това се отнася най-вече за всички отнесени евроатлантически натовски толерасти!
 
X

Да помогнем на украинските деца!